Lukașenko crede că SUA „împinge” Europa într-o confruntare militară cu Rusia: Astăzi este Ucraina, mâine va fi Moldova sau România
Full Article 3 minutes read

Lukașenko crede că SUA „împinge” Europa într-o confruntare militară cu Rusia: Astăzi este Ucraina, mâine va fi Moldova sau România

Președintele belarus Alexandr Lukașenko consideră că Statele Unite ale Americii (SUA) ar „împinge” Europa într-o confruntare militară cu Federația Rusă pe teritoriul Ucrainei. Potrivit lui, America ar fi singura beneficiară din conflictul militar iscat pe teritoriul ucrainean. „Azi este Ucraina”, spune Lukașenko, care admite că „mâine” în aceeași situație s-ar putea pomeni Republica Moldova, România, Țările Baltice sau Polonia.

„Ce ziceți de ceea ce se întâmplă azi? Statele Unite ale Americii împing Europa într-o confruntare militară cu Rusia pe teritoriul Ucrainei. Ei nu-și ascund planurile – contractele au fost deja încheiate de ani de zile. Adică Ucraina va fi distrusă până la pământ. Și scopul este în același timp slăbirea Rusiei și distrugerea Belarusului”, a declarat Lukașenko în cadrul forumului patriotic „Aceasta este istoria noastră”.

Potrivit discursului rostit de Lukașenko la eveniment, obiectivul SUA ar fi, de fapt, Europa.

„America este singura beneficiară a ceea ce se întâmplă aici: să pună Europa la locul ei și să elimine concurenții. Astăzi este Ucraina, mâine va fi Moldova sau Țările Baltice, Polonia sau România. Statele antrenează un război în Kosovo, încercând să facă presiune asupra Serbiei, aruncând cărbuni asupra contradicțiilor mocnitoare din Karabah, tulburând apele din Siria. (…) Washingtonul este prezent în toate conflictele politice semnificative, ignorând în același timp contradicțiile interne aflate în pragul confruntării civile. Eu expun faptele”, a mai declarat Alexandr Lukașenko.

Amintim că Federația Rusă a invadat, pe 24 februarie 2022, Ucraina, provocând, astfel, un război la granița cu Republica Moldova, România, Polonia și Belarus. De-a lungul acestei perioade, UE, SUA, Moldova, România, Polonia și Țările Baltice și-au exprimat îngrijorările vizavi de o eventuală escaladare a conflictului militar din Ucraina. În ceea ce privește Republica Moldova, îngrijorările au devenit cu atât mai mari cu cât pe teritoriul necontrolat de Chișinău, Transnistria, până azi staționează, ilegal, circa 1500 de soldați ruși, numiți pacificatori.

Belarus, care are graniță comună cu Ucraina și Rusia, a fost de partea Moscovei în conflict. De-a lungul invaziei, Lukașenko a permis armatei lui Putin să folosească teritoriul țării sale pentru a-și duce războiul. De la începutul invaziei, președintele ucrainean a condamnat acțiunile lui Lukașenko și a îndemnat repetat Belarusul să nu-i permită lui Putin să antreneze țara în războiul său împotriva Ucrainei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: