Lukașenko: Mesajul despre alerta cu bomba la bordul aeronavei Ryanair a fost primit din Elveția
Full Article 3 minutes read

Lukașenko: Mesajul despre alerta cu bomba la bordul aeronavei Ryanair a fost primit din Elveția

Președintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko, a declarat că mesajul despre alerta cu bomba la bordul aeronavei Ryanair a fost primit din Elveția, informează agenția de știri „Belta”

Lukașenko a mai spus că mesajul a fost transmis concomitent la aeroporturile din Atena, Vilnius și Minsk.

„Pentru că în acel moment avionul a trecut granița Belarusului și se afla în spațiul nostru aerian, am anunțat piloții despre aceste informații. Echipajul a avut timpul pentru a lua o decizie. 123 de persoane și 6 membri ai echipajului se aflau în pericol. În zona zborului este situată centrala nucleară „БелАЭС”. Dacă s-ar fi întâmplat ceva? Nu ne ajunge ce s-a întâmplat la Cernobîl?”, a spus Lukașenko.

„Problema nu este doar în acel avion de vânătoare, care a fost ridicat în aer în conformitate cu toate regulile. La comanda mea, toate sistemele de protecție ale centralei nucleare, inclusiv apărarea antiaeriană, au fost fost aduse în stare de luptă. Conform sarcinilor mele oficiale, trebuia să protejez oamenii, m-am gândit la securitatea țării. Dacă avionul ar fi fost minat și teroriștii ar fi vrut să-l arunce în aer, puțin probabil că noi am fi putut ajuta. Însă, eu nu am putut să permit ca avion să cadă pe capul oamenilor noștri. Din acest motiv, nu trebuie să-mi reproșați nimic. Am acționat legal, protejându-mi oamenii”, a mai spus Lukașenko.

***

Pe 23 mai, avionul companiei Ryanair, care efectua cursa Atena-Vilnius, a efectuat o aterizare de urgență la Minsk în urma unei alerte cu bombă la bordul aparatului de zbor. Pentru însoțirea aeronavei a fost ridicat un avion miliar MiG-29. După aterizare, forțele beloruse l-au reținut pe jurnalistul Roman Protasevici, care se afla la bordul avionului. Acesta este acuzat de crearea unei entități extremiste și organizarea dezordinilor în masă după alegerile prezidențiale din august 2020.

Informația privind plasarea unei bombe la bordul avionului nu s-a confirmat. Ulterior, autoritățile beloruse au declarat că alerta falsă a fost făcută prin-o scrisoare expediată din numele mișcării palestiniene HAMAS. De cealaltă parte, reprezentanții grupării au negat orice implicare.

Pe 24 mai, presa din Belarus a publicat o înregistrare video cu Roman Protasevici. Tatăl său susține că tânărul a fost machiat în încercarea de a fi mascate leziunile pe care le-a suferit și că acesta ar avea nasul spart.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: