Lumina se va scumpi? ANRE, precizări despre solicitarea Moldelectrica de a majora cu 82% tariful pentru transportul energiei electrice
Full Article 2 minutes read

Lumina se va scumpi? ANRE, precizări despre solicitarea Moldelectrica de a majora cu 82% tariful pentru transportul energiei electrice

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) sugerează că tariful la energia electrică ar putea crește, dacă va fi aprobată solicitarea Moldelectrica, însă „nu va avea impact imediat” asupra consumatorilor finali. 

Moldelectrica cere Agenției să aprobe un tarif cu peste 80% mai mare pentru serviciul de transport al energiei electric. Urmare a informațiilor apărute în spațiul public referitor la o eventuală creștere a prețurilor de furnizare a energiei electrice, ANRE a venit cu o reacție.

Agenția spune că examinează solicitarea menționată. Totodată a cerut întreprinderii să prezinte date suplimentare – „pentru a justifica toate costurile suportate de operator la prestarea serviciului de transport al energiei electrice”.

„Serviciul constituie un element de cost care se include la determinarea tarifelor pentru prestarea serviciului de distribuție a energiei electrice și ulterior a prețurilor reglementate la energia electrică furnizată de furnizorii Î.C.S. „Premier Energy” S.R.L. și S.A „FEE Nord””, precizează Agenția.

După finalizarea examinării solicitării de majorare a tarifului, ANRE spune că va adopta decizia corespunzătoare.

Totodată, Agenția precizează că „serviciul de transport al energiei electrice este parte componentă a prețului reglementat de furnizare a energiei electrice către consumatorii finali, cu o pondere în structura totală a prețului de apr. 5-6%”.

„O eventuală majorare a acestei componente nu va avea impact imediat asupra prețurilor la energia electrică”, au conchis reprezentanții Agenției.

***

Întreprinderea de Stat Moldelectrica a depus o solicitare la ANRE cu privire la majorarea tarifului pentru serviciul de transport al energiei electrice prin rețelele electrice. Moldelectrica a solicitat ca noul tarif pentru serviciul de transport al energiei să fie de 26,43 bani pentru un kWh, ceea ce este cu circa 82% mai mult decât actualul tarif de 14,50 bani pentru un kWh, în vigoare încă din anul 2015.

Potrivit Moldelectrica, necesitatea ajustării tarifului este argumentată printr-o serie de factori, precum rata inflației, cursul de schimb al leului faţă de dolar, dar mai ales de creșterea volumului de consum tehnologic de energie electrică până la 3,5% din volumul transportat (164,3 milioane kWh), în timp ce în 2021 a fost de 2,56% (116,3 milioane kWh).


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la existența jurnalismului de calitate susținându-ne pe Patreon! În acest fel, puteți fi parte a schimbării în bine a Moldovei. Datorită sprijinului vostru, vom putea implementa și mai multe proiecte noi și importante. Vă punem la dispoziție 6 modalități de a ne sprijini. În schimb, vă oferim content exclusiv și cadouri plăcute. Accesați linkul pentru a deveni patronul nostru. Nu este deloc greu, în schimb este atât de plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: