„M-am referit în glumă la toată chestiunea”. Daniel Ioniță, despre declarațiile sale cu referire la „moldovenismul primitiv”
Full Article 2 minutes read

„M-am referit în glumă la toată chestiunea”. Daniel Ioniță, despre declarațiile sale cu referire la „moldovenismul primitiv”

Daniel Ioniță, ambasadorul României la Chișinău, a venit cu o reacție după ce deputatul Partidului Socialiștilor, Grigore Novac, a spus că diplomatul ar trebui să ofere scuze pentru declarațiile sale cu referire la „moldovenismul primitiv”. Fiind întrebat, în cadrul unui dialog online, ce a avut în vedere prin această sintagmă, ambasadorul României la Chișinău a vorbit despre două aspecte ale declarației sale anterioare, informează portalul infoprut.ro.

„Majoritatea a mers după titlul de ziar, foarte puțini s-au uitat la emisiune și au văzut contextul în care m-am referit la acele chestiuni și aici sunt două aspecte. În primul rând, vă rog, încadrați în context declarația respectivă și menționați că m-am referit în glumă la toată chestiunea. În al doilea rând, prin „moldovenism primitiv” am în vedere moldovenismul susținut de către unii în Republica Moldova doar din considerente de natură ideologică, care nu au legătură absolut deloc cu adevărul științific”, a spus Daniel Ioniță.

„Un exemplu în acest sens ar fi că sunt unii, care consideră că limba moldovenească este diferită de limba română. Respingem cu tărie toate aceste chestiuni și considerăm că, de fapt, aceasta este o expresie a unei moșteniri de natură istorică, care vine dintr-o perioadă sovietică. Nu trebuie să uităm că Republica Moldova este în continuare un spațiu post-sovietic și astfel de chestiuni sunt prezente”, a mai spus Daniel Ioniță.

De asemenea, diplomatul a declarat că respectă pe deplin dreptul cetățenilor de a se autoidentifica așa cum consideră necesar, dar în același timp consideră că nu „există o așa-zisă limbă moldovenească, care să fie diferită de limba română”.

„Există, desigur, grai moldovenesc, fiecare poate să spună că vorbește moldovenește, graiul moldovenesc este absolut fabulos și îmbogățește semnificativ frumusețea limbii noastre comune. Însă, deranjează uneori că această sintagmă este folosită în interese politice. Aspectele de natură istorică și lingvistică trebuie să fie lăsate pe seama specialiștilor și nu trebuie utilizate în scopuri politice de către politicieni pentru a-și promova agenda”, a precizat Daniel Ioniță.

Amintim că pe 12 aprilie, deputatul socialist, Grigore Novac, a criticat declarațiile ambasadorului României la Chișinău, catalogându-le drept „deloc diplomatice” și „batjocoritoare”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: