MAE-ul rus critică declarațiile lui Michalko și îl îndeamnă „să manifeste norme elementare de etică diplomatică”
Full Article 3 minutes read

MAE-ul rus critică declarațiile lui Michalko și îl îndeamnă „să manifeste norme elementare de etică diplomatică”

Rusia a venit cu o reacție la declarațiile ambasadorului UE în Republica Moldova Peter Michalko privind activitatea Consiliului Audiovizual. Într-un comunicat de presă publicat pe 26 februarie, Ministerul de Externe de la Moscova califică acțiunea drept „imixtiune în treburile inerne ale Moldovei” și îndeamnă diplomații europeni să „se abțină de la astfel de practici”.

„Atragem atenția asupra declarațiilor publice ale reprezentanților Uniunii Europene în Moldova cu privire la procesele interne dificile din această țară. (…) Provoacă și mai mult regret faptul că, de această dată, [declarațiile] au fost susținute de ambasadorii din statele-membre ale UE, acreditați la Chișinău”, se arată în declarația MAE-ului rus.

„Mizăm pe faptul că colegii noștri europeni își amintesc că Moldova, în afara de Acordul de Asociere cu UE, mai are și alte obligațiuni internaționale în cadrul structurilor de integrare eurasiatică, fiind stat-membru al CSI și beneficiind de statut de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice. Chemăm reprezentanții oficiali ai UE și statele-membre să manifeste norme elementare de etică diplomatică și să se abțină de la imixtiune deschisă în treburile interne ale statelor suverane”, au conchis diplomații de la Moscova.

Reacția a fost publicată pe 26 februarie, aceeași zi în care liderul PSRM Igor Dodon a avut o întrevedere cu ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Vasnețov.

***

Amintim că, recent, socialiștii l-au acuzat pe Peter Michalko de amestec în treburile înterne ale țării. Aceștia s-au arătat indignați de declarația șefulului misiunii UE în Republica Moldova cu privire la activitatea Consiliului Audiovizualului și dezinformarea din unele mijloace de presă.

Și liderul Partidului „ȘOR” deputatul Ilan Șor, care este anchetat penal într-un dosar privind frauda bancară, l-a acuzat pe Michalko de amestec în treburile interne ale țării.

Declarația a fost făcută după ce  ambasadorul UE în Republica Moldova a declarat că țara trebuie să aibă un guvern de încredere și este „îngrijorător” atunci când în negocierile pentru formarea executivului participă persoane implicate în frauda bancară.

De asemenea, Michalko a afirmat că legile votate de PSRM, Partidul „Șor” și mai mulți deputați neafiliați la sfârșitul anului trecut sunt „controversate și în mai multe privințe au împins țara înapoi, inclusiv din punct de vedere al reformelor și angajamentelor luate de Republica Moldova în privința partenerilor internaționali”.

Pe 25 februarie, 23 de ambasadori au semnat o declarație prin care resping atacurile asupra șefului Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko. Cu o reacție a venit și Platforma Națională a Societății Civile din Parteneriatul Estic, care a cerut partidelor politice „să renunțe la transformarea diplomaților europeni în ținte politice, concentrându-se în schimb pe găsirea unor soluții democratice pentru rezolvarea crizei politice”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: