MAEIE precizează: Țările în care moldovenii pot călători cu pașaportul expirat
Full Article 2 minutes read

MAEIE precizează: Țările în care moldovenii pot călători cu pașaportul expirat

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a notificat autoritățile străine despre decizia de extindere a valabilității pașapoartelor și a solicitat recunoașterea acestora drept documente de călătorie valabile. Potrivit MAEIE, pașapoartele pot fi folosite doar în statele care au confirmat recunoașterea deciziei autorităților moldovene.

Actualmente, confirmarea a fost recepționată prin canale diplomatice de la următoarele state:  Letonia; Statul Israel; Federația Rusă; Armenia; Estonia; Azerbaidjan.

„Autoritățile competente estoniene au notificat despre faptul că, din motive de ordin tehnic, pentru cetățenii care folosesc în scopul călătoriei pașapoartele a căror perioadă de valabilitate este expirată, procedura de control la trecerea frontierei ar putea dura mai mult timp decât în mod obișnuit”, precizează Ministerul de Externe.

MAEIE dă asigurări că misiunile diplomatice și consulare realizează în continuare demersurile necesare în vederea obținerii acordului acestora pentru operaționalizarea deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE).

Amintim că CSE a decis ca termenul de valabilitate al pașapoartelor cetățenilor Republicii Moldova care au expirat în perioada 1 ianuarie 2020 sau urmează să expire până la 30 decembrie 2022 să fie prelungit. Valabilitatea lor va fi extinsă automat până la 30 iunie 2023.

„Noi am avut foarte mulți cetățeni care în timpul pandemiei nu au putut veni acasă, nu și-au putut perfecta actele. Și acum avem o creștere semnificativă la pașapoarte cauzată de războiul din Ucraina. Avem rânduri foarte mari, inclusiv la consulatele din afara țării”, a precizat Natalia Gavrilița, pe 18 mai, atunci când a fost luată această decizie.

În acest fel, Gavrilița a precizat că oamenii nu vor trebui să vină la centrele multifuncționale sau la consulate.

 

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: