Magistrații CC nu pot fi revocați în cazul depistării unor conflicte de interese (DOC)
Full Article 2 minutes read

Magistrații CC nu pot fi revocați în cazul depistării unor conflicte de interese (DOC)

Curtea Constituțională (CC) a ajuns la concluzia că un articol din Legea cu privire la instituție este neconstituțional. Mai exact, este vorba despre prevederea care stabilea că mandatul de judecător al CC încetează în cazul în care există un act de constatare definitiv sau o încheiere care stipulează că s-a încălcat conflictul de interese. Hotărârea a fost pronunțată pe 9 iulie.

Sesizarea cu privire la verificarea constituționalității articolului respectiv a fost depusă de deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Sergiu Litvinenco.

Prevederea respectivă stabilea că ”mandatul judecătorului Curţii Constituţionale încetează prin ridicarea imunităţii judecătorului în caz de […] stabilire, prin actul de constatare rămas definitiv, a încheierii directe sau prin intermediul unei persoane terţe a unui act juridic, luării sau participării la luarea unei decizii fără soluţionarea conflictului de interese real în conformitate cu prevederile legislaţiei privind reglementarea conflictului de interese”.

„Asta înseamnă că încercările vădit abuzive ale Autorității Naționale de Integritate (ANI) de a verifica modul de adoptare a actelor cu caracter jurisdicțional ale Curții Constituționale încetează de drept. Chiar dacă lucrul acesta era clar din start – am impresia că doar ANI nu a citit Constituția și jurisprudența Curții Constituționale, mă bucur că a fost punctul final. Sugerez ANI – deja nu mai știu a câta oară – să se apuce de realizat ceea ce au de făcut potrivit legii”, a scris Litvinenco pe pagina sa de Facebook.

Amintim că, anterior, un inspector de integritate din cadrul Autorității Naționale pentru Integritate (ANI) a început un control privind presupusul conflict de interese a președintei Curții Constituționale, Domnica Manole, în cadrul examinării și luării decizii asupra unei sesizări. Decizia a fost luată în urma unei sesizări depuse de deputatul Partidului Socialiștilor, Grigore Novac. Curtea Constituțională a venit cu o reacție și a menționat că „scrisoarea ANI reprezintă o ingerință în activitatea independentă a CC și s-a cerut retragerea acesteia”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: