„Mai bine să mergi la închisoare decât să mori pentru Putin”. Mii de ruși stau la coadă la granița cu Georgia
Full Article 5 minutes read

„Mai bine să mergi la închisoare decât să mori pentru Putin”. Mii de ruși stau la coadă la granița cu Georgia

După anunțul de mobilizare parțială, rușii au început să părăsească țara în masă, scrie Kazkaz Reali.  Până în seara zilei de 21 septembrie, toate biletele de avion către țările fără viză s-au epuizat și s-au format mulți kilometri de cozi la granițele terestre. Kavkaz Reali povestește cum rușii încearcă să treacă granița cu Georgia și cum Osetia de Nord încearcă să facă bani din asta.

Blocajele în apropierea graniței cu Georgia s-au format în primele ore după discursul președintelui Vladimir Putin din 21 septembrie, în care acesta a anunțat începutul mobilizării parțiale pentru războiul din Ucraina. Două zile mai târziu, vameșii au înregistrat o coadă record în acest an – 1,7 mii de mașini aliniate la punctul de control Verkhny Lars. A doua zi, recordul a fost doborât – coada a crescut la 2,3 mii de mașini. Blocajul s-a întins pe mai bine de 25 de kilometri și a ajuns la Vladikavkaz. Mașini s-au acumulat și la intrarea în Osetia de Nord din Kabardino-Balkaria : există un punct de control între cele două republici.

„Mai bine să mergi la închisoare decât să mori pentru Putin”. Mii de ruși stau la coadă la granița cu Georgia

kavkazr.com

Deja pe 25 septembrie, în rețelele de socializare au început să apară dovezi că polițiștii rutieri din Osetia de Nord au cerut mită celor care pleacă la posturi. Potrivit canalului de telegram Baza, la intrarea în republică, polițiștii rutieri obligă șoferii de autobuz să ridice „5.000 din fiecare pașaport”, altfel nu îi vor lăsa să treacă.

Din cauza imposibilității de a ajunge la graniță cu mașina, unele persoane merg pe jos la punctul de control. Oficial, este interzisă trecerea graniței în acest fel – trebuie să caute locuri goale în alte mașini aflate la coadă. Astfel de anunțuri sunt publicate în mod regulat în chat-ul telegramei Upper Lars – oferă 20-50 de mii de ruble pentru serviciu. Alți oameni aleg bicicletele și scuterele ca mijloc de transport. Într-unul dintre hipermarketurile din Vladikavkaz care le vindeau, toate erau epuizate. Unii locuitori din Osetia au decis să profite de situație și să vândă scutere și biciclete uzate – într-una dintre aceste anunțuri, o bicicletă cumpărată acum opt ani este vândută cu 50.000 de ruble. Proprietarul promite să-l aducă în fruntea liniei la punctul de control.

„Este mai bine să mergi la închisoare decât să mori pentru Putin”

Fluxul nesfârșit de oameni care se grăbesc la punctul de control nu este oprit de vremea rea. Pe 24 septembrie, în cea de-a treia zi de „mare stăpânire”, rușii au continuat să meargă prin ploaia, care a durat până la căderea nopții. Erau reticenți în a lua contact cu străini.

Artem, specialistul IT în vârstă de 34 de ani, din Crimeea anexată, a declarat corespondentului Kavkaz Reali că a decis să părăsească Rusia pentru totdeauna. S-a gândit mult la asta, dar data de 21 septembrie a devenit punctul de neîntoarcere. Împreună cu soția și fiul său de trei ani, a decis să se mute în Anglia în tranzit prin Georgia – familia stătea la coadă de nouă ore.

„Am un frate care locuiește în Anglia care mă va ajuta să mă stabilesc într-un loc nou. Am servit în trupele de tancuri, așa că cel mai probabil îmi vor trimite un ordin de mobilizare. Acum dau citații chiar pe străzi. Și scăpați de acest război. Sunt convins că nici Ucraina, nici Rusia nu vor câștiga nimic în urma lui, dar ambele țări vor fi însângerate. Ce viitor poate fi pentru fiul meu aici?” întreabă Artem.

Regularitatea pe pistă este încălcată periodic de șoferii imprudenți care conduc pe banda din sens opus, în încercarea de a ocoli coada, și de mașinile de poliție concepute pentru a reglementa traficul. Din când în când, se poate observa și opusul – cum se grăbește poliția pe banda din sens opus, urmată de mașini civile. Una dintre aceste curse „ilegale” este urmărită de Alexander, în vârstă de 45 de ani, care stă la coadă de aproximativ 10 ore. El răspunde de serviciul militar cu categoria „B”, dar nu are de gând să intre în război.

„Nu datorez nimic acestei țări. Am dat tot ce am putut, dar ce-i cu asta? Mă uit la mașini zburând pe o bandă liberă. Cum găsesc oamenii atâtea oportunități să plătească pe cineva să treacă?” a spus el.

„Un sentiment de deznădejde totală. Pe 21 septembrie, mi-am pierdut ultima speranță. Și înțeleg mulți bărbați, mi se pare că e mai bine să mergi la închisoare decât să mori pentru Putin”, spune o soție care se afla în mașină cu soțul ei.

Sute de mașini s-au adunat la punctul de control din districtul Pallasovsky din regiunea Volgograd și satul Karaozek, regiunea Astrakhan. Cei care doresc să ajungă în Kazahstan petrec până la 15 ore la coadă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: