Mai departe, tot mai rău. ONU a publicat un raport de 1 300 de pagini, despre încălzirea globală
Full Article 3 minutes read

Mai departe, tot mai rău. ONU a publicat un raport de 1 300 de pagini, despre încălzirea globală

Grupul interguvernamental de experți al ONU însărcinat cu evaluarea riscurilor asupra încălzirii globale din cauza efectelor activității umane (IPCC) a publicat cel mai amplu raport din istorie referitor la schimbările climatice, catalogat drept Cod roșu pentru umanitate”. Potrivit experţilor ONU în domeniul climei, ultimii cinci ani au fost cei mai calzi din ultimii 170, iar omenirea va asista în curând la evenimente meteo extreme fără precedent în istorie”, scrie Digi24 pe 9 august. Raportul conține 1300 de pagini și constituie prima parte dintr-o lucrare ale căror concluzii vor fi publicate în 2022.

Experții au confirmat concluzia că principalul motiv al încălzirii globale este activitatea umană. În ultimii 10 ani, temperatura medie pe Terra a crescut cu 1,09C față de a doua jumătate a sec. XIX, iar omul este responsabil de creșterea cu 1,07C. Doar creșterea cu 0,02 grade poate fi explicată prin motive naturale, informează portalul Meduza.

Potrivit experților, ultimii cinci ani au fost cei mai fierbinți de când se realizează măsurători meteorologice, iar nivelul oceanului planetar crește în prezent de trei ori mai repede decât la începutul sec. XX.

În cadrul Acordului de la Paris cu privire la climă, adoptat în 2015, țările-participante și-au asumat să nu admită creșterea temperaturii în anul 2100 cu mai mult de 2 grade față de nivelul care era în a doua parte a sec. XX și să îl mențină în limita a 1,5 grade. Datele noului raport arată că scopul va putea fi atins doar dacă reducerea emisiilor va fi făcută chiar din acest moment.

Pentru a estima viitorii indici, experții au examinat cinci scenarii – de la cel conform căruia dacă reducerea emisiilor de dioxid de carbon va începe chiar acum, spre 2050 – acestea vor scădea la zero, până la cel conform căruia acestea se vor dubla spre anul 2050.

Analiza a mai arătat că, în toate cele cinci scenarii, spre 2040, temperatura la nivel global va crește cu 1,5 grade. În Arctica și Antarctica încălzirea se va produce și mai repede decât în restul lumii. Dacă nivelul emisiilor de dioxid de carbon va crește, spre 2050, gheața în apele artice, în luna septembrie, va constitui un fenomen extrem de rar.

În cel mai optimist dintre scenarii, creșterea temperaturii după anul 2050 va înceta (însă nici diminuarea semnificativă nu se va produce).

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: