Mai puțină poluare pentru mediu. Autobuzele din capitală vor putea fi alimentate cu gaz natural comprimat, în loc de benzină sau motorină
Full Article 3 minutes read

Mai puțină poluare pentru mediu. Autobuzele din capitală vor putea fi alimentate cu gaz natural comprimat, în loc de benzină sau motorină

Moldovagaz își va extinde rețeaua stațiilor de alimentare cu gaze naturale comprimate (GNC), dar și va lansa construcția unor stații pilot de acest gen pentru parcul de autobuze și autospeciale din municipiul Chișinău. La o înțelegere în acest sens a ajuns președintele întreprinderii, Vadim Ceban, și primarul general Ion Ceban, care au avut o întrevedere, informează reprezentanții Moldovagaz, într-un comunicat de presă, expediat joi, 30 ianuarie. 

Înainte de începerea lucrărilor, urmează să fie elaborat un studiu de fezabilitate. Compania fiică a Moldovagaz, Transautogaz, va cofinanța costurile pentru elaborarea studiului și va finanța lucrările de proiectare și construcție a stațiilor respective pe teritoriul Parcului Urban de Autobuze, din strada Sarmizegetusa, și în apropiere de Gara Auto Sud-Vest.

Reprezentanții Moldovagaz au amintit că Republica Moldova s-a angajat să reducă emisiile de gaze cu efect de seră până în anul 2030 cu 70% în raportul cu anul de referință 1990, iar sectorul transporturi este una din principalele surse de emisii.

„Un program de dezvoltare a parcului auto municipal bazat pe utilizarea gazelor naturale va contribui la reducerea semnificativă a emisiilor și va servi un bun exemplu de combinare a beneficiilor economice și preocupărilor față de mediul înconjurător”, a declarat Vadim Ceban.

Moldovagaz  precizează în comunicat că gazele naturale sunt un combustibil ecologic, iar utilizarea lor contribuie la protecția mediului. Arderea GNC în motoare emite cu până la 30% mai puțin dioxid de carbon în cazul autoutilitarelor mici și cu până la 20% mai puțin în cazul autobuzelor și autocamioanelor, comparativ cu motoarele cu combustibili clasici.

60% din carburanții consumați în Republica Moldova îi revine motorinei, 26% – benzinei, iar gazului petrolier lichefiat (GPL) și gazului natural comprimat (GNC) au câte 11% și, respectiv, 3%. Transautogaz dispune de 12 stații de alimentare cu GNC pe teritoriul țării, cinci dintre acestea sunt în municipiul Chișinău și alimentează zilnic peste cinci mii de autovehicule cu gaze naturale comprimate.

Totodată, într-o postare pe pagina sa de Facebook, primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a scris că, în cadru discuțiilor, a fost abordată problema aprovizionării cu gaz a celor patru suburbii ale capitalei: Budești, Sîngera, Tohatin și Grătiești, care nu au o rețea de gaz.

Conducerea Moldovagaz urmează să vină în scurt timp cu mai multe soluții în acest sens.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: