MAI susține că știa de mult timp că Plahotniuc este în Turcia: „A fost necesar ca aceste date să nu apară în spațiul public”
Full Article 3 minutes read

MAI susține că știa de mult timp că Plahotniuc este în Turcia: „A fost necesar ca aceste date să nu apară în spațiul public”

Ministerul Afacerilor Interne a publicat precizări, privind căutarea lui Vladimir Plahotniuc. Într-un comunicat publicat pe 30 septembrie, reprezentanții instituției susțin că știau de mai mult timp locul aflării omului de afaceri. De asemenea, MAI atrage atenția că scurgerile în presă ar putea afecta grav procedurile de extrădare.

Potrivit MAI, din octombrie 2019 au fost expediate mai multe adresări oficiale ale Centrului de cooperare polițienească internațională INTERPOL, prin care s-a solicitat darea în căutare internațională a acestuia. Ca urmare a plasării acestuia în lista persoanelor căutate, au fost întreprinse mai multe acțiuni de autoritățile din Moldova în colaborare cu alte state.

De asemenea, ar fi fost făcute nenumărate demersuri pe filiera bilaterală către SUA, România și Turcia, pentru a verifica unele informații recepționate din diferite surse.

„Astfel, despre ultimele locuri de aflare a lui Plahotniuc informăm opinia publică că MAI deține de mai mult timp informații despre faptul că Vlad Plahotniuc a părăsit SUA și a traversat frontiera cu Turcia și România. Iar pentru a nu împiedica acțiunile de identificare și reținere, a fost necesar ca aceste date să nu apară în spațiul public. Astfel, au fost informați de autoritățile oficiale despre faptul că acesta a traversat frontiera Turciei, dar și României în perioada 7-10 septembrie 2020”, se arată în comunicat.

MAI precizează că Biroul Interpol de la Chișinău a expediat încă o solicitare oficială iar la moment se așteaptă un răspuns din partea instituțiilor abilitate din Turcia, prin care autoritățile de la Chișinău vor fi informate dacă Plahotniuc nu a părăsit această țară.

„Din cauza unor declarații ale politicienilor și a informațiilor apărute în mass-media, acțiunile instituțiilor de drept din țara noastră au fost pereclitate, iar acest fapt complică procesul de căutare. Toate aceste informații se verifică și în momentul în care vom avea o claritate, vom veni cu detalii pentru ca opinia publică să cunoască”, au dat asigurări reprezentanții MAI.

Totodată, reprezentanții MAI au atras atenția că „scurgerile de informații în presă și declarațiile unor politicieni la acest subiect ar putea afecta grav procedurile de extrădare și pune în pericol atragerea la răspundere a persoanelor condamnate care se ascund în afara țării”.

Amintim că, în ajun, autoritățile au confirmat că Vladimir Plahotniuc a părăsit SUA și a ajuns în Turcia. De cealaltă parte, avocatul ex-președintelui PDM a refuzat să precizeze unde se află clientul său.

  •  
  •  
  •  
  •  
  • 1
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: