Maia Sandu a deschis summitul CPE: Ce este în joc pentru Europa, ce este în joc pentru cetățenii noștri?
Full Article 4 minutes read

Maia Sandu a deschis summitul CPE: Ce este în joc pentru Europa, ce este în joc pentru cetățenii noștri?

Președinta Maia Sandu a ținut un discurs la Summitul Comunității Politice Europene, care se desfășoară la Bulboaca. Șefa statului a vorbit despre războiul injust al Federației Ruse împotriva Ucrainei și a salutat prezența președintelui ucrainean, Vladimir Zelenski, la evenimentul de azi. Președinta Sandu a precizat că în cadrul summit-ului liderii europeni vor discuta despre crizele din domeniul energiei și cel al climei, securitatea continentului European și lichidarea consecințelor agresiunii ruse din Ucraina. Totodată, Maia Sandu le-a spus liderilor europeni că Moldova vrea să fie parte a lumii libere și să devină membră a UE.

În debutul discursului, Maia Sandu a exprimat plăcerea și onoarea poporului moldvenesc de a-i găzdui în țara noastră pe cei 50 de lideri ai UE și a vorbit despre invazia Rusie din Ucraina. Șefa statului a remarcat că pacea și liniștea de la Castelul Mimi, unde se desfășoară summit-ul CPE, sunt în contradicție cu războiul violent care se defășoară la doar 20 km depărtare.

„Este cel mai mare război de pe continentul nostrul după cel de-al Doilea Război Mondial, un război pe care a ales să-l poarte Rusia, un război care ne-a reunit pe toți în dorința de a restabili pacea pe continent. Decizia noastră de a ne reuni la al doilea summit al Comunității Politice Europene, doar la 20 km de granița cu Ucraina este o expresie clară a solidarității cu Ucraina și poporul ucrainean. Ucrainenii luptă pentru liertate, pentru valori europene și pentru viitorul continentului. Astăzi, am deosebita onoare să-i urez bun venit președintelui Zelenski care a condus poporul ucrainean în acest război, în această luptă și sunt mândră să stau alături de el aici. Moldovenii, ca și ceilalți europeni, au dat dovadă de solidaritate cu vecinii noștri primindu-i în casele lor, dar trebuie să facem mai mult. Acest summit asigură platforma pentru identificarea unor soluții la care putem să de angajăm cu toții pentru a readuce pacea pe continentul european și al proteja”, a spus președinta.

Șefa statului a decalarat că al doilea Summit al Comunității Politice Europene este o expresie clară a forței și hotărârii liderilor UE de a reacționa împreună, ca o familie.

„În următoarele ore dorim să avem o convorbire strategică despre modul în care putem consolida securitatea continentului și cum putem rezolva consecințele invaziei ruse împotriva Ucrainei. Va trebui să găsim soluții pentru crizele din domeniul energiei și din domeniul climei. Trebuie cu toții să ne îndreptăm spre un sistem energetic pan-european mai sigur, trebuie să ne accelerăm tranziția energetică, să ne diversificăm sursele de energie și să protejăm mai bine infrastructura critică și rețelele de electricitate. Cu toții avem un puternic interese de îmbunătăți interconectivitatea între țările noastre. Importanța găsirii unor soluții comune devine foarte clară atunci când ne gândim ce s-ar putea întâmpla dacă nu găsim soluții. Care este miza pentru Europa, pentru ordinea bazată pe reguli, pentru cetățeni noștri. Nu putem accepta ca suveranitatea și integritatea teritorială să nu mai conteze. Nu mai putem accepta ca cetățenii noștri să se transforme în refugiați peste noapte pentru că o altă țară ia decizia de a-și invada vecinul. Nu putem să spunem poporului, întreprinderilor noastre că există o siguranță în privința aprovizionării cu energie”, a menționat aceasta.

Maia Sandu le-a spus celor 50 de lideri europeni, prezenți la eveniment, că Moldova vrea să fie parte a lumii libere.

„Cu toții avem dreptul și capacitatea de a ne modela propriile destine.Pentru Moldova sta înseamnă să fie parte a lumii libere, să joace un rol activ în Comunitatea Politică Europeană, să devină membră a Uniunii Europene și să colaboreze cu alte țări pentru a construi o Europă mai puternică. În ultimul an am dat dovadă de multă putere, reziliență și solidaritate, dar putem să facem mult mai multe împreună. Comuniatea noastră poate să crească, să devină o platformă pentru acțiunea pan-europeană, pentru securitate pentru pace și pentru Europa”, a conchis președinta.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: