„Există riscul să înghețăm în ianuarie”. Sandu cere audierea în parlament a ministrului Economiei. Ce a răspuns Usatîi
Full Article 2 minutes read

„Există riscul să înghețăm în ianuarie”. Sandu cere audierea în parlament a ministrului Economiei. Ce a răspuns Usatîi

Maia Sandu atenționează asupra faptului că Republica Moldova ar putea rămâne fără căldură și energie electrică pe timp de iarnă, întrucât nu există un acord semnat între Ucraina și Federația Rusă. Aceasta cere audierea în parlament a lui Anatol Usatîi, ministrul Economiei și Infrastructurii, scrie fostul premier astăzi, 9 decembrie, pe Facebook. Contactat de NM, Anatol Usatîi spune că este gata să apară în fața deputaților. 

„Au mai rămas doar 3 săptămâni până la sfârșitul anului, și, în lipsa unui acord între Ucraina și Federația Rusă pe tranzitul gazelor naturale, există riscul să înghețăm în ianuarie. Noi am identificat două soluții de alternativă: livrarea gazelor în regim revers pe ruta Transbalcanică și procurarea prin Naftogaz, pe la nordul țării”, a scris Sandu pe Facebook.

În acest sens, acesta a făcut un apel către colegii săi din parlament pentru a-l chema de urgență la raport pe Anatol Usatîi, ministrul Economiei și Infrastructurii.

„Eu prima dată aud de la dvs și comentarii încă nu dau. Eu sunt în ședință și nu verific. Venim la parlament dacă solicită deputații.”, a declarat Ustaîi pentru NM.

Într-un comunicat publicat joi, 5 decembrie, SA „Moldovagaz” a anunțat că la Stația de Măsurare Gaze Căușeni sunt efectuate lucrări de reconstrucție pentru asigurarea alimentarii cu gaze naturale în regim revers a tuturor consumatorilor Republicii Moldova.

„SRL ,,Moldovatransgaz” cu suportul specialiștilor SRL „Tiraspoltransgaz” vor finaliza lucrările de reconstrucție necesare în termen de 10 zile. E vorba de alternativa de procurare a gazelor naturale la hotarul cu România (SMG Isacea) și Ucraina (SMG Orlovka) pentru reversul în rețelele magistrale din culoarul transbalcanic”, se mai anunță în comunicat.

Amintim că pe 4 decembrie, după ședința Consiliului Superior de Securitate, Igor Dodon a declarat că tensiunile politice dintre Ucraina și Rusia nu vor afecta sectorul energetic al Republicii Moldova.

 

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: