Maia Sandu cere Parlamentului să declare stare de urgență, după ce Rusia a atacat Ucraina
Full Article 3 minutes read

Maia Sandu cere Parlamentului să declare stare de urgență, după ce Rusia a atacat Ucraina

În Republica Moldova ar putea fi declarată stare de urgență în contextul războiului din Ucraina. O solicitare în acest sens a fost făcută de șefa statului pe 24 februarie, după ședința Consiliului Suprem de Securitate.

Maia Sandu a declarat că Republica Moldova este pregătită să primească câteva zeci de mii de oameni.

„Am stabilit că Guvernul va cere Parlamentului să fie declarată stare de urgență”, a anunțat șefa statului.

S-a dispus intensificarea eforturilor de patrulare a subdiviziunilor Ministerului Afacerilor Interne, pentru a preveni eventuale provocări.

„Solicit cetățenilor Republicii Moldova, care se află în vizită sau ședere în Ucraina, să se întoarcă acasă. Toate punctele de trecere a frontierei sunt deschise și funcționează în regim extins, cu echipe suplimentare. Mai multe curse cu destinația Ucraina au aterizat astăzi la Chișinău. Vom avea grijă de acești oameni”, a declarat Sandu.

Șefa statului a mai spus că, la punctele de trecere a frontierei cu Ucraina, se atestă o creștere a fluxului de tranzit.

„Instituțiile noastre instalează centre de triere. Vom ajuta oamenii care au nevoie de sprijin. În acest moment, suntem pregătiți să acomodăm câteva zeci de mii de oameni. În același timp, Guvernul este în contact permanent cu organizațiile internaționale, avem  pregătite mai multe scenarii, în cazul în care vom avea un flux mai mare de refugiați”, a precizat președinta țării.

Maia Sandu a făcut apel la unitate.

„Să fim înțelegători și să fim pregătiți să ne ajutăm unii pe ceilalți. Fac un apel către autoritățile administrației publice locale să fie disponibile și la datorie și să conlucreze cu autoritățile centrale la nevoie. Dragi cetățeni, toate instituțiile statului sunt în stare de alertă, funcționează un centru de gestionare a crizei. Prioritatea noastră este în continuare securitatea oamenilor”, a conchis Sandu.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat în această dimineață, începând cu ora 8.00, ședința Consiliului Suprem de Securitate, în legătură cu situația din Ucraina. De asemenea, astăzi se va convoca în ședință Comisia pentru Situații Excepționale.

Amintim că, pe 24 februarie, în jurul orei 5:00, Vladimir Putin a anunțat începerea operațiunii militare în Ucraina. Liderul de la Kiev Vladimir Zelenski a declarat stare de război în Ucraina. Potrivit presei, s-au produs mai multe explozii la Odesa, Kiev, Harkov, Dnepr și Kramatorsk.

În contextul deteriorării grave a situației de securitate din Ucraina din această noapte, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europe solicită cetățenilor Republicii Moldova să nu se deplaseze în țara vecină, iar celor care se află temporar în Ucraina să părăsească teritoriul acestui stat imediat.

Totodată, MAEIE a dispus în regim de urgență evacuarea membrilor familiilor și personalului neesențial de la ambasada țării noastre la Kiev și consulatul de la Odesa. Echipa consulară este operațională şi acţionează în direcţia acordării asistenţei şi protecţiei consulare cetățenilor aflați pe teritoriul Ucrainei.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: