Maia Sandu comentează diferența de preț pe care o achită moldovenii din stânga și din dreapta Nistrului la gaz: „Este o mare nedreptate”
Full Article 4 minutes read

Maia Sandu comentează diferența de preț pe care o achită moldovenii din stânga și din dreapta Nistrului la gaz: „Este o mare nedreptate”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a comentat, în cadrul unei întâlniri cu locuitorii din Răuțel, raionul Fălești, diferența de preț la gazele naturale pe care o achită locuitorii din stânga și cei din dreapta Nistrului. Potrivit ei, „este o mare nedreptate” ca moldovenii să plătească o diferență atât de mare „în aceeași țară”. Sandu dă vina pe Rusia, care ar favoriza Transnistria și ar pune în cârca autorităților de la Chișinău datoriile regiunii transnistrene la gazele naturale.

„De ce în Transnistria e un leu gazul, pe când la noi e 22 lei și în curând 29?”, a fost întrebată președinta Maia Sandu de unul dintre locuitorii din Răuțel.

„Pentru că Federația Rusă îi permite Transnistriei să nu plătească pentru gaze, dar după asta vine și ne spune nouă că datoria Transnistriei trebuie să o întoarcă Republica Moldova. Acolo sunt aproape 8 miliarde de dolari pe care noi nu le-am recunoscut și nu o să le recunoaștem”, a declarat, în răspuns, președinta Sandu.

Potrivit Maiei Sandu, singurul guvern de la Chișinău care ar fi recunoscut datoria Transnistriei la gaze ar fi fost cel condus de Ion Chicu. Sandu spune că, deși guvernarea nu recunoaște și nici nu va recunoaște datoria regiunii transnistrene, este decizia Gazprom de a permite Transnistriei să nu achite pentru gaze.

„După asta vin să ne spună că e datoria Republicii Moldova, pentru că noi nu recunoaștem Transnistria, recunoaștem țara în întregime. (…) Este o mare nedreptate ca dvs. să plătiți aici, în aceeași țară, un preț mai mare”, a mai spus Sandu.

Președinta a ținut să menționeze că ne așteaptă o iarnă grea în legătură cu criza energetică, dar Republica Moldova caută soluții și alternative.

„Situația noastră în sistemul energetic este generată de criză și de faptul că nu ne-am pregătit ani de zile cu niște alternative. Singurul lucru pe care îl controlăm noi astăzi este prețul la lemn. Aici o să se impună ministerul o să aibă grijă că prețurile nu cresc și să asigure piața. Dar gaze nu avem, curent electric producem foarte puțin și respectiv nu putem să intervenim pe prețuri. Deci, la cât vrea să ne vândă Gazprom sau la cât va vrea să ne vândă Azerbaidjan, cu atât vom cumpăra. Cred că ne pregătim pentru o iarnă grea”, a mai spus Sandu.

De menționat că din 1 august, consumatorii casnici ar putea achita un tarif de 22,26 lei/m3 (cu TVA) – cu 3,64 lei mai mult decât în prezent. Asta cu toate că Moldovagaz a solicitat un tarif de aproape 30 de lei pentru 1 m3 de gaze. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a publicat pe 14 iulie proiectul de hotărâre privind noul tarif la gazele naturale.

Recent, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat într-o emisiune de la Moldova 1 că semnarea unui contract cu Gazprom de livrare a gazelor naturale către Republica Moldova la un preț mai mic a fost imposibil. „Nu am să mă apuc să vând o bucată de țară doar pentru ca să avem jumătate de an gaze mai ieftine”, a declarat atunci Sandu.

Pe 31 mai, tariful la gazele pentru consumatorii finali a fost majorat de la 15,18 lei până la 18,62 lei pentru un m3. Între timp, locuitorii din stânga Nistrului achită pentru gazul rusesc 1,12 ruble pentru extra-consum și 87 de copeici dacă nu depășesc limita.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: