Maia Sandu condamnă violența asupra femeilor în Iran. Ce mesaj a publicat președinta
Full Article 3 minutes read

Maia Sandu condamnă violența asupra femeilor în Iran. Ce mesaj a publicat președinta

Șefa statului Maia Sandu condamnă ferm folosirea violenței împotriva femeilor. Reacția vine după ce iranienii au ieșit în stradă pentru a zecea noapte consecutivă pentru a protesta împotriva regimului islamist după uciderea unei tinere.

„Condamn ferm folosirea violenței împotriva femeilor, care are ca rezultat multe răniri și pierderi de vieți omenești. Drepturile femeilor sunt drepturile Omului și ar trebui respectate”, a scris Maia Sandu pe Twitter.

Iranienii au ieșit în stradă pentru a zecea noapte consecutivă pentru a protesta împotriva regimului islamist după uciderea Mahsei Amini, relatează The Guardian. Protestele continuă în Iran în ciuda avertismentului dat de puterea judecătorească.

Bilanțul oficial al deceselor arată că cel puțin 41 de oameni au fost uciși de când au început tensiunile, majoritatea dintre aceștia fiind protestatari. Organizația Iran Human Rights, pentru drepturile omului, cu sediul în Norvegia, anunța duminică un bilanț de cel puțin 57 de morți. Ei spun, însă, că faptul că internetul a fost tăiat face tot mai dificilă confirmarea unui număr de decese într-un context în care protestele conduse de femei s-au răspândit într-un număr mare de orașe. În imagini, protestatarii continuă să strige „moarte dictatorului” pe străzi, potrivit digi 24, care citează The Guardian.

Reluând un avertisment anterior al președintelui extremist Raisi, și șeful puterii judecătorești din Iran, Gholamhossein Mohseni Ejei, i-a amenințat pe protestatari cu „o acțiune decisivă și lipsită de indulgență”.

Sute de protestatari, activiști pentru reformă și jurnaliști au fost arestați în timpul protestelor de noapte care au început imediat după moartea femeii de 22 de ani, în 16 septembrie. În cele mai mari proteste din ultimii trei ani în Iran, forțele de ordine au tras cu gloanțe de război în timp ce protestatarii au aruncat cu pietre, au incendiat mașini de poliție și clădiri oficiale. Unele dintre protestatare și-au ars simbolic vălurile obligatorii și și-au tăiat părul.

Proteste în solidaritate cu femeile iraniene și cu protestatarii au fost organizatee la Atena, Berlin, Bruxelles, Istanbul, Madrid, Paris și New York.

Precizăm că Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, a fost arestată la 13 septembrie la Teheran pentru „purtare de haine nepotrivite” de către poliția care aplică strictul cod vestimentar al Republicii Islamice.

Ea a murit trei zile mai târziu la spital, iar decesul ei a dus la proteste în Iran, mai ales noaptea, în marile orașe iraniene, inclusiv în capitala Teheran.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: