Maia Sandu: „Crimele din 7 aprilie 2009 își așteaptă judecata. Și ea va veni”
Full Article 2 minutes read

Maia Sandu: „Crimele din 7 aprilie 2009 își așteaptă judecata. Și ea va veni”

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în contextul împlinirii a 13 ani de la evenimentele din aprilie 2009, spune că „7 aprilie nu va fi niciodată o zi obișnuită în Republica Moldova”, iar „crimele ignorate timp de mulți ani își așteaptă judecata. Și ea va veni”. 

„În 2009, mii de oameni au ieșit în stradă pentru a cere libertate și democrație – și au schimbat mersul istoriei noastre. 7 aprilie 2009 ne-a făcut mai cetățeni. Mai implicați, mai curajoși, mai activi. Deși anii următori ne-au pus la multe încercări, am știut să ne apărăm libertatea și nu am permis Moldovei să degradeze în dictatură”, spune Maia Sandu.

„Cu determinare și curaj, am reușit să ne luăm țara înapoi”, a mai adăugat șefa statului.

În final, Maia Sandu a menționat că „crimele din 7 aprilie 2009, ignorate timp de mulți ani, își așteaptă judecata, încercând răbdarea oamenilor. Și ea va veni”, a conchis președintele.

Astăzi se împlinesc 13 ani de la evenimentele 2009. Rezultatele alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2009 i-au determinat pe mii de tineri să iasă în Piața Marii Adunări Naționale în semn de protest împotriva regimului comunist, care obținuse o majoritate de 60 de mandate în acel scrutin.

Protestul care a fost inițial pașnic s-a transformat într-o manifestație violentă cu dezordini în masă, iar mii de tineri au fost maltratați și judecați în comisariatele de poliție.

Totuşi, autorităţile au recunoscut un singur deces, pe cel al lui Valeriu Boboc, pentru care a fost condamnat la închisoare poliţistul Ion Perju, care a fugit din Republica Moldova fără să-şi ispăşească pedeapsa.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: