Maia Sandu, de la tribuna ONU: „Moldova știe cum este să fii o țară divizată de conflicte”
Full Article 4 minutes read

Maia Sandu, de la tribuna ONU: „Moldova știe cum este să fii o țară divizată de conflicte”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a ținut pe 21 septembrie un discurs în fața plenului Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, la New York. Șefa statului a abordat mai multe subiecte inclusiv criza refugiaților, criza energetică și consecințele războiului din Ucraina asupra țării noastre . Totodată, ea a cerut retragerea trupelor ruse staționate ilegal în Republica Moldova.

Moldova știe cum este să fii o țară divizată de conflicte. În 1992 ne-am confruntat cu un război scurt, dar tragic în regiunea transnistreană a țării noastre. Trei decenii mai târziu încă mai suportăm consecințele acelui conflict și ne reintegrăm țara. singura cale de a obține acest lucru este prin dialog pașnic și respect pentru suveranitatea și integritatea teritorială. După ce Rusia a declanșat războiul împotriva Ucrainei, am muncit mai mult ca niciodată pentru a păstra pacea pe ambele maluri ale râului Nistru. Am făcut totul ca să ne asigurăm că toți cetățenii Moldovei, inclusiv cei din regiunea secesionistă, continuă să se bucure de pace. Prezența ilegală a trupelor ruse în regiunea transnistreană pune în pericol neutralitatea noastră și crește riscurile de securitate ale țării noastre. Pledăm pentru retragerea necondiționată și completă a trupelor ruse, distrugerea munițiilor din depozitele de la Covasna, care pune în pericol regiunea”, a declarat Maia Sandu.

Maia Sandu a mai spus că datoria morală a comunității internaționale este să continuă să susțină Ucraina.

„Trebuie să ajutăm Ucraina. Eu reprezint o țară care își dorește pace, cetățenii Moldovei, care indiferent de limba vorbită – română, ucraineană, rusă, găgăuză sau bulgară, indiferent de etnie sau preferințe politice, în dreapta Nistrului sau în regiunea transnistriană – cu toții ne dorim pace. O țară cu mai puțin de 3 mln de oameni a găzduit mai mult de jumătate de milion de refugiați care au fugit din calea războiului”, a declarat președinta.

Totodată, președinta țării Maia Sandu a mulțumit statelor-membre ale UE pentru susținere și pentru încredere atunci când au susținut acordarea statutului de țară-candidat la aderare.

„Acum un an, nimeni dintre noi nu și-ar fi imaginat un război de proporții în Europa. Agresiunea neprovocată a Rusiei împotriva unui alt stat suveran, Ucrainei, a zguduit lumea din rădăcini. A testat principiile fundamentale ale ONU, a cutremurat securitatea globală, a provocat o criză energetică și alimentară și un regres economic. Șapte luni luni de bombardamente au ucis mii de oameni nevinovați și au împins milioane de ucraineni să-și părăsească casele. Acest război nu este doar un atac asupra vecinului nostru – Ucraina, ci asupra ordinii mondiale, asupra securității nucleare și alimentare”.

Președinta a condamnat de la tribuna ONU și anunțul președintelui rus Vladimir Putin de a mobilizare suplimentară a trupelor rusești.

„Condamnăm cu fermitate războiul împotriva Ucrainei, la fel ca și mobilizarea suplimentară a trupelor rusești. Susținem cu fermitate Ucraina și îi susținem suveranitatea, independența și integritatea teritorială în limitele recunoscute pe plan internațional. Îmi exprim admirația pentru ucraineni pentru curaj”, a a afirmat șefa statului.

Maia Sandu a vorbit și despre dependența energetică a Moldovei, dar și despre războiul informațional.

„Ne confruntăm cu o serie de amenințări hibride: dezinformarea și propagandă, atacuri cibernetice și presiuni energetice. Prețul anormal al gazului rusesc și tentativele Rusiei de a transforma furnizarea de gaz într-o armă a provocat o criză energetică fără precedent. Noi suntem una dintre țările cele mai vulnerabile în calea acestei crize. Dar asta ne face și mai hotărâți să ne diversificăm resursele energetice și să reducem dependența de combustibil fosil. Planificăm să creștem utilizarea energiei regenerabile de la 3 la 30% în următorii trei ani”.

Maia Sandu a vorbit și despre lupta anti-corupție.

„Avem nevoie de instrumente mecanisme internaționale pentru a opri fluxul de bani murdari, avem nevoie de instrumente pentru recuperare, instrumente pentru schimbul de informații dintre organele de drept din diferite țări și să adoptăm sancțiuni împotriva corupției”.

În încheierea discursului, șefa statului a venit cu un mesaj.

Țările trebuie să se ridice împreună încă o dată împotriva suferinței umane și a provocărilor economice. Trebuie să readucem valoarea păcii și inviolabilității vieții umane, a democrației și a libertății și să respectăm dreptul fiecărei țări de a-și decide propria soartă”, a conchis Maia Sandu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: