Maia Sandu, despre confiscarea averii nejustificate: „De astăzi, sistemul de justiție are toate instrumentele necesare”
Full Article 3 minutes read

Maia Sandu, despre confiscarea averii nejustificate: „De astăzi, sistemul de justiție are toate instrumentele necesare”

Președinta țării Maia Sandu a comentat decizia Curții Constituționale, publicată pe 15 martie, prin care este admisă o procedură simplificată a confiscării averii nejustificate. Aceasta a explicat că acum vor putea fi sancționate persoanele care s-au îmbogățit prin mijloace ilegale.

„De astăzi, sistemul de justiție are toate instrumentele necesare pentru a-i penaliza pe cei care s-au îmbogățit din activități ilegale. Curtea Constituțională a publicat azi hotărârea sa din 10 martie 2022, prin care admite o procedură simplificată a confiscării averii nejustificate. De acum încolo, confiscarea averii poate avea loc inclusiv dacă persoana în raport cu care există suspiciuni că deține averi ilicite nu va putea justifica proveniența legală a bunurilor. Curtea Constituțională a stabilit că acest lucru este posibil în cadrul actualelor prevederi ale Constituției, nefiind necesară modificarea Legii Supreme.

CC a confirmat, astfel, alinierea sistemului constituțional național la standardele europene privind combaterea corupției mari, a spălării banilor și a îmbogățirii ilicite. Justiția moldovenească nu mai poate da vina pe obstacolele legislative și este obligată să demonstreze rezultate reale în confiscarea averilor agonisite ilegal”, a scris Maia Sandu pe Facebook.

Reacția vine după ce judecătorii constituționali au dat aviz negativ unei inițiative de modificare a punctului trei al articolului 46 din Constituția Republicii Moldova, transmite MOLDPRES. Acest articol se referă la dreptul la proprietate privată și protecția acesteia.

Președintele Curții Constituțional, Domnica Manole, a explicat, în cadrul unui briefing de presă, că formularea propusă de către autorii modificării articolului 46 din Constituție „este neconstituțională, căci plasează persoanele care ocupă funcții publice în stat într-un dezechilibru în fața autorităților juridice”.

Potrivit judecătorului constituțional, „modificarea propusă de grupul de deputați ar fi avut ca rezultat suprimarea dreptului la proprietate a persoanelor care ocupă funcții în stat”.

Punctul trei al articolului 46 din Constituție face referire la caracterul legal al averii deținute de cetățeni și sună în felul următor: “Averea dobândită licit nu poate fi confiscată. Caracterul licit al dobândirii se prezumă”. Parlamentarii au dorit completarea acestui paragraf cu sintagma “cu excepția funcționarilor publici”.

Domnica Manole a specificat că textul actual al articolului 46 din Constituție nu împiedică confiscarea averilor nejustificate.

***

La originea cauzei se află sesizarea depusă la Curtea Constituțională pe 11 noiembrie 2021 de către 56 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate. Avizul CC este definitiv, nu poate fi supus niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: