Maia Sandu, despre presupusul atac cibernetic: „Noi știm cum se încearcă să se lichideze probe, documente, informații” (VIDEO)
Full Article 2 minutes read

Maia Sandu, despre presupusul atac cibernetic: „Noi știm cum se încearcă să se lichideze probe, documente, informații” (VIDEO)

Președinta țării Maia Sandu nu exclude faptul că atacurile cibernetice care s-au produs pe 15 iulie ar putea fi o tentativă a unor funcționari să „lichideze probe, documente și informații din sisteme informaționale”. În cadrul ediției din 15 iulie a emisiunii „Moldova în Direct” de la postul național de televiziune, șefa statului a îndemnat funcționarii publici să renunțe la astfel de acțiuni, întrucât acestea vor fi sancționate.

În data de 15 iulie, punctele vamale au fost blocate timp o oră și jumătate din cauza unei defecțiuni tehnice. În aceeași zi, au căzut serverele Curții de Conturi. Reprezentanții instituției au declarat un eventual atac cibernetic, fiind distruse bazele de date ale site-ului. Președinta țării nu exclude că cele întâmplate ar avea legătură cu „tranziția puterii”.

„Nu aș vrea să vin cu niște calificative, pentru că nu am suficientă informație despre cine stă și care sunt obiectivele acestor atacuri cibernetice. Dar chiar și astăzi [15 iulie, NM] am avut o întâlnire cu mai mulți reprezentanți ai instituțiilor statului, unde am discutat despre riscurile pe care le avem în acest moment de tranziție a puterii, când cei vechi încă nu au plecat, iar cei noi nu au venit. Și noi știm cum se întâmplă lucrurile în R. Moldova, cum se încearcă să se lichideze probe, documente, informații din sisteme informaționale, pentru ca să șteargă urmele unor ilegalități”, a comentat Sandu.

Șefa statului a adresat un mesaj pentru funcționarii publici: „Mesajul meu pentru cei care lucrează în instituțiile statului este să nu facă acest lucru, pentru că acum noi avem suficient timp ca să analizăm și ca să-i depistăm pe cei care încearcă să șteargă urmele. Acest mesaj este pentru toți funcționarii care încearcă să șteargă urmele: aceste acțiuni vor fi sancționate și nu trebuie să comită aceste abuzuri”.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: