Maia Sandu, despre sancțiunile britanice față de Plahotniuc și Șor: „Lațul se strânge pentru fugarii corupți din Moldova”
Full Article 3 minutes read

Maia Sandu, despre sancțiunile britanice față de Plahotniuc și Șor: „Lațul se strânge pentru fugarii corupți din Moldova”

Președinta Maia Sandu a comentat decizia Londrei privind includerea lui Ilan Șor și a lui Vladimir Plahotniuc în lista sancțiunilor. Aceasta a menționat că autoritățile moldovene sunt recunoscătoare.

Lațul se strânge pentru fugarii corupți din Moldova. Astăzi, Ministrul de Externe britanic a făcut publică o listă ce vizează 30 de indivizi din întreaga lume, care au comis abuzuri grave. Pe această listă sunt incluși Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, ca persone implicate în acte grave de corupție și finanțare ilegală. Toate activele în proprietatea acestor indivizi, aflate pe teritoriul Regatului Unit și teritoriile care-i aparțin, vor fi blocate și le va fi interzis accesul în această țară”, a menționat Maia Sandu.

Șefa statului a remarcat că Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord se alătură, astfel, țărilor care sprijină eforturile noastre anticorupție.

Suntem recunoscători pentru această decizie, anunțată chiar de Ziua internațională împotriva corupției. Le mulțumesc tuturor partenerilor noștri externi pentru cooperare și sprijin în lupta noastră cu corupții care ne-au prejudiciat statul și cetățenii”, a completat președinta țării.

Anterior, Maia Sandu a publicat un mesaj cu ocazia Zilei internaționale împotriva corupției. Aceasta a menționat că toți cetățenii Republicii Moldova trebuie să facă eforturi pentru a curma corupția. Președinta țării a remarcat și faptul că corupția sistemică, cu care se confruntă cetățeanul zi de zi, este la fel de dăunătoare și supărătoare.

Îmi exprim recunoștința față de oamenii onești care muncesc pentru combaterea corupției – anchetatori, procurori, inspectori de integritate, judecători, polițiști. Îmi exprim aprecierea față de munca jurnaliștilor de investigație și a organizațiilor societății civile din domeniu, care dezvăluie actele de corupție și contribuie la consolidarea sprijinului popular în lupta împotriva corupției. Îmi exprim respectul față de fiecare cetățean care nu admite să primească ori să dea mită. Trebuie să fim recunoscători și cetățenilor care semnalează actele de corupție, luptă pentru dreptate, nu cedează presiunilor și nu renunță să scoată corupția la suprafață, iar corupții – să fie deferiți justiției. Este foarte important sprijinul extern de care ne bucurăm în lupta noastră împotriva corupției”, a menționat Sandu.

Amintim că Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc au fost incluși în lista sancțiunilor de către Guvernul Marii Britanii, potrivit informației publicate pe 9 decembrie. La scurt timp după acest anunț, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a prezentat Legea Magnitsky Moldova. Aceasta prevede alinierea legislației Republicii Moldova la sancțiunile internaționale. Proiectul de lege va fi suspus consultărilor publice.

În data de 26 octombrie, Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei americane a anunțat sancțiuni față de 21 de persoane și entități cu legături în Republica Moldova. În lista de sancțiuni denumită „Global Magnitsky Act” pentru acte grave de corupție figurează Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Sara Șor, Igor Ciaika, Ivan Zavorotnyi, Alexei Troșin, Iurii Gudilin, Olga Grak și Leonid Gonin. Lista completă AICI.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: