Maia Sandu, despre tariful la gaz: „Rusia nu oferă o reducere de preț doar de ochi frumoși”
Full Article 3 minutes read

Maia Sandu, despre tariful la gaz: „Rusia nu oferă o reducere de preț doar de ochi frumoși”

Președinta țării, Maia Sandu, exclude riscul ca Republica Moldova să rămână la iarnă fără gaze naturale. Șefa statului spune că adevărata problemă este prețul la care acestea vor ajunge în Moldova. Declarații în acest sens au fost făcute de Sandu în cadrul emisiunii „În profunzime” de la ProTV. Șefa statului îndeamnă autoritățile să se pregătească pentru orice scenariu, iar populația – să economisească.

„Chiar ieri ministrul Spînu a vorbit cu șeful Gazprom. Evident că a pus și problema prețului și a achitării acestor plăți care sunt foarte mari. Nu discutăm despre faptul că nu se discută. Întrebarea este dacă exista dorință din partea Rusiei să obțină mai puțini bani dacă prețul de piață este așa de mare, și e un preț foarte înalt la care contribuie ei, provocat în special de crizele provocate de acest război”, a declarat Maia Sandu.

Președinta țării a îndemnat autoritățile să se pregătească de toate scenariile posibile și a îndemnat cetățenii, repetat, să economisească gazele naturale, acolo unde pot, așa încât plata pentru gaze să fie cât mai mică.

Întrebată dacă în negocierile cu Gazprom Federația Rusă ar fi insistat și pe alte subiecte, inclusiv politice, șefa statului a declarat: „Da, a încercat să deschidă alte discuții în aceeași discuție cu contractul pe gaze, dar noi am spus că lucrurile sunt separate și nu am vrut să intrăm în alte discuții. Credem asta în continuare. (…) Este foarte clar că rușii nu oferă un preț mai mic decât prețul pe piață de ochi frumoși si acest lucru este clar pentru toată lumea”, a mai spus Maia Sandu.

Precizăm că, în luna septembrie, Republica Moldova va achita Gazpromului cu peste 400 de dolari mai mult pentru  o mie de metri cubi de gaze naturale livrate. Potrivit directorului general al Moldovagaz, Vadim Ceban, prețul de achiziție al gazelor naturale, furnizate Republicii Moldova în luna septembrie, se va ridica la 1.882,78 dolari SUA per mia de metri cubi, comparativ cu  1458,5 dolari SUA la mia de metri cubi, cât a achitat Moldova în august sau 980 – în iulie. Ceban a precizat că conducerea companiei va analiza dacă va trimite către ANRE o nouă cerere de modificare a tarifului la gazele naturale la una din următoarele ședințe a Moldovagaz.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: