„Termen până la 15 aprilie”. CSS cere un raport detaliat privind bunurile Moldovei din Ucraina
Full Article 2 minutes read

„Termen până la 15 aprilie”. CSS cere un raport detaliat privind bunurile Moldovei din Ucraina

Consiliul Suprem de Securitate (CSS) solicită prezentarea unui raport detaliat despre bunurile pe care le deține Republica Moldova în Ucraina. De asemenea, membrii Consiliului recomandă guvernului să angajeze o companie care să efectueze auditul financiar și juridic al fiecărei proprietăți. Declarația a fost făcută de către președinta țării Maia Sandu, după ședința CSS din 30 martie.

Membrii CSS au discutat despre gestionarea defectuoasă și delapidarea patrimoniului Moldovei din Ucraina. Șefa statului susține că mai multe bunuri au fost preluate prin metode ilegale.

„Am cerut de la toate instituțiile care au în subordine obiecte pe teritoriul Ucrainei să vină cu informații detaliate despre situația acestor întreprinderi, despre starea fianciară și problemele de ordin legal. Am recomandat guvernului să examineze oportunitatea angajării unei companii care să facă auditul financiar și juridic pentru fiecare obiect în parte și să stabilească strategia de negociere cu partea ucraineană, pentru ca să se rezolve problemele unde sunt litigii”, a declarat Maia Sandu.

Șefa statului a solicitat să fie examinată în regim prioritar situația privind Consulatul Moldovei la Odesa și sanatoriul „Moldova” din Truscaveț. Aceasta a menționat că așteaptă prezentarea în termen de până la 15 aprilie a unui raport despre acțiunile întreprinse.

„Avem recomandări și pentru Procuratura Generală, care ne-a informat că sunt deschise mai multe dosare penale pe aceste cazuri. Așeptăm ca ancheta să se desfășoare cât mai repede și suntem curioși care va fi soarta acestor dosare când vor ajunge în instanțele de judecată”, a mai spus președinta țării și a menționat că sunt mai multe neclarități cu privire la instanțele de judecată, iar acestea vor fi semnalate la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

***

Amintim că ultima ședință a CSS a avut loc pe 13 martie. Administrația prezidențială a recomandat atunci guvernului și parlamentului să declare stare de urgență pentru două săptămâni, în contextul pandemiei de coronavirus.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: