Maia Sandu este gata să meargă într-o vizită oficială la Moscova
Full Article 2 minutes read

Maia Sandu este gata să meargă într-o vizită oficială la Moscova

Președinta țării Maia Sandu se arată gata să meargă într-o vizită oficială în Rusia, pentru a discuta mai multe subiecte importante pentru cetățenii Republicii Moldova, inclusiv despre soluționarea diferendului transnistrean. Declarația a fost făcută în cadrul ediției din 30 decembrie a emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8.

„Eu sunt deschisă să merg și să discut, mai ales că avem subiecte importante pe agendă, în special cele care țin de comerț, reluarea exporturilor, subiectul care ține de acordul pe asigurările sociale pentru cetățenii noștri, care au muncit acolo. Conflictul transnistrean este un subiect permanent pe agenda noastră. Sunt subiecte foarte importante pentru care vreau să găsim soluții și să contribui la soluționarea lor”, a declarat Maia Sandu.

În ajun, liderul de la Kremlin Vladimir Putin a felicitat-o cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

***

Sandu a fost aleasă președinta Moldovei în rezultatul celui de-al doilea tur de scurtin, care s-a desfășurat pe 15 noiembrie. Potrivit datelor CEC, ea a obținut 57,74% dintre voturi, în timp ce contracandidatul său, Igor Dodon, 42,26%. Pe 24 decembrie, Maia Sandu a fost învestită în funcția de șefă a statului.

Președinta țării a declarat în repetate rânduri despre necesitatea retragerii trupelor rusești de menținere a păcii din Transnistria. În replică, MAE-ul rusesc a declarat că examinează această declarație ca „îndreptată spre zădărnicirea eforturilor de reglementare pașnică a problemei transnistrene”. Purtătoarea de cuvânt a diplomației rusești, Maria Zaharova, a menționat că, datorită prezenței acestor trupe, în Transnistria timp de 25 de ani nu se desfășoară acțiuni de luptă și este menținută stabilitatea.

Ulterior, Maia Sandu a precizat că trupele rusești trebuie înlocuite cu o misiune civilă, sub egida OSCE.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: