Maia Sandu este gata să meargă la Kiev, dacă prezența sa acolo e utilă: „Ucrainenii sunt ocupați cu lucruri foarte importante”
Full Article 3 minutes read

Maia Sandu este gata să meargă la Kiev, dacă prezența sa acolo e utilă: „Ucrainenii sunt ocupați cu lucruri foarte importante”

Președinta R. Moldova Maia Sandu a declarat că a discutat ultima oară cu omologul său Vladimir Zelenski „acum câteva săptămâni” și este gata să meargă într-o vizită oficială la Kiev, în condițiile în care prezența ei acolo ar fi utilă pentru țara vecină, implicată în război. În același timp, șefa statului a dat de înțeles că Ucraina este justificată să ceară mai mult ajutor. Chișinăul își propune să ajute țara vecină în ceea ce privește găzduirea refugiaților.

În cadrul ediției din 27 aprilie a emisiunii „Secretele puterii” de la Jurnal TV, Maia Sandu a declarat că speakerul legislativului Igor Grosu urma să meargă la Kiev, însă vizita a fost amânată, la sugestia părții ucrainene.

Ucraina are nevoie de un anumit tip de ajutor. În funcție de asta se organizează și vizitele. În al doilea rând, a existat o invitație din partea președintelui Radei ucrainene, la care a răspuns președintele Parlamentului nostru, a fost planificată o vizită, chiar la început, când reprezentanți oficiali ai țărilor sau organizațiilor au început să meargă în Ucraina. Apoi s-a revenit cu un răspuns că nu se poate asigura siguranța transportării, pentru că marea majoritate vin cu trenul din Polonia. Urma să se meargă pe alt drum, cu automobilul. Serviciile din Ucraina au spus că nu au certitudinea că pot să ofere această siguranță și au zis că vizita va avea loc mai târziu”.

Întrebată dacă ar merge la Kiev în această perioadă, șefa statului a răspuns: „Nu am nicio problemă, evident, în situația în care prezența mea acolo e utilă. Ucrainenii sunt ocupați cu lucruri foarte importante”.

Șefa statului a dat de înțeles că nu este cazul ca Chișinăul să profite de situație: „Ucraina are nevoie de mai mult ajutor decât noi, trebuie să o spunem cu sinceritate”. Potrivit acesteia, ultima oară a discutat cu omologul său, Vladimir Zelenski, acum câteva săptămâni.

La observația moderatorului Alexandru Cozer că ucrainenii ar avea anumite supărări față de Chișinău, Maia Sandu a răspuns că fiecare țară ajută cu ce poate. În cazul R. Moldova, este vorba despre găzduirea refugiaților.

Ei sunt într-o situație dramatică. Și ei sunt îndreptățiți să ceară mai mult de la toți. Pentru că e nevoie să se oprească acest război. Toată lumea trebuie să facă tot ce se poate ca să fie oprit. Repet: noi, fiind în această situație, facem ce putem din perspectiva noastră. Sunt țări care pot face mai mult, de exemplu pe plan militar. Noi am ajutat și o vom face în continuare pe partea refugiaților”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: