Maia Sandu explică de ce nu a negociat cu Putin un preț „mai bun” la gaz: Cei care au mers direct, au plătit mai mult
Full Article 4 minutes read

Maia Sandu explică de ce nu a negociat cu Putin un preț „mai bun” la gaz: Cei care au mers direct, au plătit mai mult

Președinta Maia Sandu răspunde criticilor aduse, în mare parte de opoziție, care susține că Moldova ar fi putut beneficia de gaze naturale la un preț mai bun, dacă șefa statului ar fi negociat direct cu liderul rus Vladimir Putin. Președinta respinge public acuzațiile și acuză opoziția de manipulare. „Iarăși o gogoașă” – a declarat Maia Sandu în cadrul emisiunii „Puncte de reflecție”, de la Vocea Basarabiei.

„Cei care au mers la Putin să negocieze prețul la gaz au plătit mai mult decât Republica Moldova. Verificați țările care au mers și au cerut direct de la Putin gaze naturale la un preț mai mic. Dacă luați prețul mediu pentru sezonul precedent, o să vedeți că ei au plătit mai mult decât Republica Moldova. Așadar, asta este iarăși o gogoașă pe care încearcă să o vândă opoziția. Nu cumpărați gogoși de la opoziție”, a declarat președinta Sandu.

Maia Sandu susține că Guvernul de la Chișinău a reușit să negocieze, în toamna anului trecut, un preț ceva mai mic decât prețul de piață. Deși recunoaște că, chiar și așa, prețul plătit de țara noastră a fost mare, șefa statului dă asigurări că nu au existat alte alternative mai avantajoase.

„Noi cumpărăm din afara țării gaze naturale. Când prețul este înalt pe piață, așa cum merge fiecare om la piață, și dacă mergi la piață și e un preț, poți să vrei nu știu de câte ori să-l reduci, nu știu cât de mult să vrei să cumperi la un preț mai mic, dar cumperi de la piață. Exact așa și la noi. (…) Guvernul a reușit să cumpere în iarnă gaze la un preț un pic mai mic decât prețul de piață. Nu a fost nicăieri că s-a cumpărat la mai mult. Nu a fost absolut nicio fraudă. Da, prețurile au fost mari, dar trebuia să cumpărăm de pe piață, la prețul la care era”, a explicat Maia Sandu.

Șefa statului a comentat, inclusiv, noul tarif la gazele naturale și a răspuns criticilor care au cerut ca autoritățile să procure și să folosească exclusiv gaze naturale procurate din primăvara anului, la preț mic, și nu pe cele stocate, procurate la preț mare, în iarnă.

„S-au cumpărat nișe volume, nu foarte mari, dar suficiente pentru o iarnă medie. Iarna a fost, însă, mai blândă și au rămas niște cantități. Acum prețul merge în jos, Energocomul cumpără gaz la tarife noi. Acum se ia în calcul prețurile gazului care au rămas și cele care se cumpără acum. Așa se întâmplă lucrurile. Noi dacă am putea să vedem o reducere mai mare, ar fi cel mai bine pentru oameni, dar trebuie să fim corecți”, a mai declarat președinta țării.

În ceea ce privește gazele naturale livrate gratuit de Chișinău regiunii transnistrene, președinta spune că livrările vor continua atâta timp cât Gazprom va oferi acest gaz gratuit Transnistriei. „În momentul în care nu o să mai vină, dintr-un motiv sau altul, că pot exista diferite scenarii aici, atunci Transnistria va trebuie să plătească pentru aceste gaze, așa cum plătește toată lumea”.

Precizăm că locuitorii Republicii Moldova vor plăti, de azi, cu 11 lei mai puțin pentru gaz. Decizia ANRE privind micșorarea prețului pentru furnizarea gazelor naturale a fost publicată pe 8 iunie în Monitorul Oficial. Tariful este cu 38% mai mic decât cel actual, or, până în prezent, consumatorii casnici plăteau un tarif de 29 de lei și 26 de bani pentru un metru cub de gaze.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: