Maia Sandu, la 73 de ani de la al doilea val de deportări din Basarabia: „Condamnăm acțiunile celor care neagă persecuțiile”
Full Article 2 minutes read

Maia Sandu, la 73 de ani de la al doilea val de deportări din Basarabia: „Condamnăm acțiunile celor care neagă persecuțiile”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a venit un mesaj de comemorare a victimelor celui mai mare val de deportări staliniste din Basarabia. Șefa statului a subliniat că „suntem datori să recunoaștem jertfa acestor oameni și să avem grijă ca ea să nu se mai repete”. „Astfel, vom reuși să oprim războaiele și teroarea din lume”, a scris Maia Sandu într-un mesaj postat de Facebook.

„Deportările nu sunt un fapt consumat, ci o rană care încă nu s-a vindecat. Pentru că ele ne-au distrus elitele intelectuale și economice, dar și orice încercare de gândire liberă. Resimțim și astăzi urmările acestor persecuții politice. (…) Suntem datori să recunoaștem jertfa acestor oameni și să avem grijă ca ea să nu se mai repete. Condamnăm discursul și acțiunile celor care le neagă în continuare, căci la fel procedează și acei care neagă astăzi agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și victimele acesteia”, a scris președinta Maia Sandu.

De menționat că, victimele deportărilor staliniste au fost comemorate, în această dimineață, și de prim-ministra Natalia Gavrilița și președintele Parlamentului, Igor Grosu. Potrivit oficialilor, „memoria vie este singura garanție că aceste crime nu se vor repeta”.

Astăzi, 6 iulie, se împlinesc 73 de ani de la cel mai mare val al deportărilor staliniste organizate în Basarabia, în 1949. Peste 35 de mii de români basarabeni au fost duși în regiuni îndepărtate ale Uniunii Sovietice precum Siberia sau Kazahstan. Cei mai mulți dintre cei deportați în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949 erau femei și copii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: