Maia Sandu, la „Summitul pentru democrație”: În timp de război, Moldova este un test de turnesol pentru Statele Unite și țările UE
Full Article 3 minutes read

Maia Sandu, la „Summitul pentru democrație”: În timp de război, Moldova este un test de turnesol pentru Statele Unite și țările UE

Președinta Maia Sandu ținut un discurs la cel de-al doilea „Summit pentru democrație”, găzduit de președintele SUA Joe Biden. Șefa statului a declarat că democrația Moldovei este amenințată de atacurile hibride din partea Federație Ruse. Cu toate acestea, Sandu a dat asigurări că autoritățile nu vor permite ca situația din țara noastră să fie destabilizată. Totodată, președinta a făcut un apel către partenerii internaționali pentru a sprijini Republica Moldova în lupta cu corupția.

Maia Sandu a menționat că democrație stabilă este „ca un far – o lumină strălucitoare, pe care Moldova o vede acum printr-o lentilă murdară de fum”.

„Având un război în plină forță la hotar și fiind ținta unor atacuri hibride finanțate de Kremlin, care urmăresc destabilizarea țării noastre, democrația Moldovei este fragilă. Cu toate acestea, nu vom permite acestor amenințări să ne distrugă stabilitatea, securitatea sau modul nostru de viață”, a spus aceasta.

Președinta a spus că autoritățile Republicii Moldova lucrează cu sârguință pentru a construi o națiune rezistentă și pentru a consolida sprijinul oamenilor pentru democrație, dar nu o pot face de unii singuri. „Căutăm aliați din rândul altor state democratice care să ne ajute să rămânem parte a lumii libere și să ne sprijine în parcursul nostru de aderare la UE. Acesta este singura cale de a proteja democrația Republicii Moldova”, a subliniat ea.

Maia Sandu a declarat că Republica Moldova se confruntă cu provocări semnificative, dar este hotărâtă în angajamentul său de a le depăși.

„Guvernarea noastră a venit la putere într-o perioadă de aparent eșec al democrației – o perioadă de politică coruptă. Dar noi am găsit o cale mai bună și am muncit din greu pentru a câștiga încrederea alegătorilor. Am luptat pentru alegeri libere și corecte și pentru campanii finanțate prin donații transparente și legale. Am introdus reforme care vizează eliminarea corupției din vamă, din sistemul bancar, din educație și din administrația publică. Acum ducem o luptă importantă împotriva corupției din sectorul justiției. Știm că corupția instituțională și lipsa onestității în justiție sabotează credința că democrația poate oferi securitate, oportunități economice și dreptate”, a adăugat ea.

Maia Sandu a făcut un apel la aliații Republicii Moldova să se alăture în introducerea unui regim global de sancțiuni pentru a identifica și a descuraja cazurile de mare corupție.

„La fel de important, trebuie să lucrăm împreună mai eficient pentru a contracara dezinformarea și propaganda. Ele amenință regimurile noastre democratice. Astăzi, într-un efort regional comun realizat de opt guverne, prim-ministrul țării noastre a expediat o scrisoare deschisă marilor companii de tehnologie, cerând soluții mai bune pentru prevenirea răspândirii narativelor false care ar putea destabiliza țările noastre”, a mai menționat Sandu.

Șefa statului a spus că în timp de război, Moldova este un test de turnesol pentru Statele Unite, statele membre ale UE și alte națiuni democratice. „Securitatea noastră și încrederea noastră că democrația poate livra rezultate și o va face trebuie să fie împărtășite și de dumneavoastră. Cu alte cuvinte, stabilitatea noastră este în „interesul” dumneavoastră”, a conchis aceasta.

***

Amintim că, pe 29 martie, premierul Dorin Recean a anunțat că împreună cu mai mulți șefi de guverne ale statelor din vecinătate a adresat o scrisoare către marile companii din domeniul IT pentru a le cere sprijinul în lupta împotriva dezinformării.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: