Maia Sandu nu recunoaște datoria de $709 mln, pretinsă de Gazprom
Full Article 2 minutes read

Maia Sandu nu recunoaște datoria de $709 mln, pretinsă de Gazprom

Președinta țării Maia Sandu nu recunoaște datoria pretinsă de concernul Gazprom, în mărime de peste 709 milioane de dolari. În cadrul unui interviu pentru agenția Reuters, șefa statului a menționat că, în opinia Chișinăului, datoria trebuie să fie cu mult mai mică.

Maia Sandu a menționat în cadrul interviului că acordul cu privire la furnizarea gazului din Rusia în următorii cinci ani este unul „rezolnabil”. Totuși, șefa statului a remarcat că Moscova a oferit „prețuri preferențiale” pentru aliații săi apropiați.

„Atunci când prețul la gaz a crescut atât de mult, Gazprom a început discuțiile despre unele datorii, despre care susține că datează din 1994. Desigur, acest subiect a fost folosit în timpul negocierilor. Noi considerăm că datoria trebuie să fie cu mult mai mică”, a afirmat Maia Sandu.

Amintim că, în cadrul negocierilor dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” s-a constatat că „Moldovagaz” a acumulat o datorie istorică – peste 700 milioane de dolari. „Gazprom” i-a cerut Chișinăului să recunoască această datorie ca fiind a Moldovei și s-o ramburseze în regim de urgență – aceasta este una dintre condițiile pentru a încheia un nou contract de furnizare a gazelor naturale pentru Moldova. Autoritățile moldovenești au declarat că vor recunoaște această datorie doar dacă va fi confirmată de un audit independent.

Mai multe detalii despre cum s-a format această datorie și ce spun experții – AICI.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: