Maia Sandu pentru presa din România: „Războiul purtat de Rusia se întâmplă pe teritoriul Moldovei. Neutralitatea nu ne protejează”
Full Article 3 minutes read

Maia Sandu pentru presa din România: „Războiul purtat de Rusia se întâmplă pe teritoriul Moldovei. Neutralitatea nu ne protejează”

Președintele Maia Sandu a declarat că „războiul purtat de Federația Rusă se întâmplă pe teritoriul Republicii Moldova”, dat fiind faptul că „a amplificat probleme de tot felul”. Între timp, spune șefa statului, „forțele politice pro-ruse au dat mâna cu grupări corupte din Republica Moldova și încearcă să răstoarne guvernarea”. Presa din România a întrebat-o pe Maia Sandu dacă în aceste condiții ar fi dispusă Republica Moldova să renunțe la neutralitatea sa. „E nevoie de sprijin popular”, a comunicat Sandu. 

„Este foarte clar pentru toți, că acest război purtat de Federația Rusă, acest război hibrid se întâmplă pe teritoriul Republicii Moldova. Și el a început nu de azi, de ieri. Războiul pe care l-a pornit Rusia împotriva Ucrainei a amplificat probleme de tot felul”, a comunicat Maia Sandu, în cadrul unui interviu pentru Digi24.ro.

Președinta a spus că Republica Moldova importă toate resursele energetice și atunci când prețurile la resursele energetice au explodat din cauza acestui război.

„Noi suntem cei mai vulnerabili. Acum este și problema furnizării, asigurării țării cu gaze sau cu energie electrică. Uneori este greu pentru noi, chiar și la prețuri mari să asigurăm țara cu aceste resurse. Altfel, este foarte dificil ca să putem să facem față acestor prețuri, și așa cum spuneam, este afectată și economia”, a menționat șefa statului.

„De aici inflația foarte mare, și forțe inclusiv politice, forțe politice pro-ruse care și au dat mâna cu grupări corupte din Republica Moldova și care încearcă să răstoarne această guvernare. Pentru că (aceste forțe – n.red.) nu doresc să putem să continuăm reformele, să facem ordine în justiție, să avem instituții anticorupție puternice, pentru că aceste forțe nu vor ca noi să mergem spre Uniunea Europeană așa cum ne-am propus”, a adăugat Sandu.

Prin urmare, șefa statului a fost întrebată dacă în aceste condiții ar fi dispusă Republica Moldova să renunțe la neutralitatea sa.

„Nu avem majoritate în Parlament să schimbăm Constituția, și, în general, pentru a schimba această prevedere din Constituție e nevoie de sprijin popular. Or, de-a lungul timpului în Republica Moldova discursul politic a fost pentru această neutralitate care vedem că nu ne protejează”, a comunicat Sandu.

Tot ea a spus că țară noastră are „un risc major de securitate”. „În același timp, suntem un stat democratic, vrem să consolidăm democrația, și contează ce cred cetățenii. Facem tot ce putem să menținem siguranța cetățenilor, chiar și în acest context dificil, dar avem nevoie de sprijinul României. Avem nevoie de sprijinul partenerilor noștri ca să putem să oferim în continuare siguranță securitate cetățenilor Republicii Moldova”, a conchis Maia Sandu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: