Maia Sandu: Pericolul extinderii războiului e mai departe de noi, decât era acum șase luni
Full Article 3 minutes read

Maia Sandu: Pericolul extinderii războiului e mai departe de noi, decât era acum șase luni

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu afirmă că, actualmente, nu există premise pentru ca Republica Moldova să se confrunte cu un atac militar din partea Federației Ruse. Asta datorită „curajului armatei ucrainene”, a declarat șefa statului.

„Evident că noi trebuie să analizăm toate scenariile și avem soluții pentru toate scenariile, dar nu există pericole eminente pentru Republica Moldova datorită curajului armatei ucrainene. Astăzi putem spune că pericolul e mai departe de noi decât era acum șase luni”, a declarat președinta Maia Sandu, la emisiunea „În context” de la Moldova 1.

Șefa statului a dat asigurări – securitatea cetățenilor a fost și rămâne prioritatea guvernării și în noul an. La fel, președinta a făcut apel la solidaritate și a îndemnat cetățenii să nu se lase manipulați de „forțele corupte și străine” țării, care doresc să destabilizeze situația în țara noastră.

„E adevărat că acest război presupune riscuri pentru toată regiunea, dar mai ales pentru noi, țară aflată la hotar. (…) În continuare este important să fim solidari, să nu permitem destabilizarea în țară, sa nu permitem forțelor corupte și străine statului nostru să atragă Republica Moldova în război”, a mai spus președinta.

Maia Sandu a declarat, în acest context, că Republica Moldova va continua să își consolideze sistemul de apărare. Chiar dacă a susținut că facem „progrese palpabile” în acest proces, șefa statului a spus că țara noastră mizează și în continuare pe sprijinul țărilor partenere.

„Avem o prevedere în Constituție, susținută în continuare de majoritatea cetățenilor, și noi ascultăm vocea cetățenilor, dar cred că trebuie să avem, totuși, o discuție mai serioasă. Toți cei care spun că neutralitatea înseamnă să nu îți consolidezi sistemul de apărare greșesc. Trebuie să ți-l consolidezi și războiul din Ucraina a demonstrat asta”, a conchis șefa statului.

***

Amintim că Republica Moldova a anunțat o creștere record a bugetului de apărare pentru anul 2023, cu peste 68 la sută, în contextul războiului din Ucraina.

Pe 14 decembrie, directorul Serviciului de Informații și Securitate Alexandru Musteața a declarat că intensitatea războiului hibrid a crescut foarte mult în Republica Moldova.

„A crescut foarte mult, pe mai multe paliere, pornind de la cel informațional, unul extraordinar de agresiv și pe larg utilizat: manipulare, falsuri cu o intensitate foarte mare. În același timp activizarea a ceea ce numim noi agenți de influență. Sunt persoane din sectorul socio-politic care încearcă să influențeze opinia publică prin utilizarea acelor falsuri și manipulări. Din ceea ce cunoaștem și știm deja, vedem cum toate lucrurile sunt coordonate dintr-un singur centru, de la Moscova”, a declarat Musteața.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: