Maia Sandu și Angela Merkel, în videoconferință. Despre ce au discutat?
Full Article 3 minutes read

Maia Sandu și Angela Merkel, în videoconferință. Despre ce au discutat?

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a discutat în seara de 9 martie, în format de videoconferință, cu cancelarul german Angela Merkel. Potrivit unui comunicat publicat de administrația prezidențială, oficialii au discutat despre pandemia de coronavirus, dar și despre blocajul politic din țara noastră.

„În special, mi-am exprimat recunoștința pentru ajutorul acordat pe parcursul anului 2020 în lupta cu pandemia și pentru contribuția generoasă la platforma COVAX, prin intermediul căreia țara noastră beneficiază de vaccin gratuit. Germania este un partener important de dezvoltare pentru Republica Moldova și ne dorim intensificarea dialogului politic, precum și consolidarea relațiilor economice”, a spus Maia Sandu.

De asemenea, cele două lidere au discutat despre situația epidemiologică din țara noastră, dar și despre experiența Germaniei în oprirea răspândirii infecției și în aplicarea măsurilor de susținere a economiei în criză. Președintele Republicii Moldova și cancelarul german au făcut un schimb de opinii referitor la procesul de relansare a economiei în perioada post-Covid.

„Am vorbit despre criza politică din Republica Moldova și am accentuat că cetățenii moldoveni își doresc reforme adevărate, stat de drept și sancționarea corupților. Aceste reforme pot fi promovate doar de un parlament care să reprezinte voința poporului. Doamna Merkel m-a asigurat că va urmări cu atenție evoluțiile din Republica Moldova și că Germania va susține în continuare eforturile oamenilor de construire a unei societăți democratice și drepte”, a menționat șefa statului.

La finalul discuției s-a convenit că se va munci pentru consolidarea relațiilor moldo-germane, mai ales în ceea ce privește agenda europeană a Republicii Moldova și reformele anti-corupție.

***

Pe 4 martie, Republica Moldova a devenit prima țară din Europa care a primit un loc de vaccinuri anti-Covid prin intermediul platformei COVAX (14 400 de doze de vaccin AstraZeneca). În total, la Chișinău vor fi livrate de la 156.000 la 264.000 doze de vaccin produs de Oxford/AstraZeneca.

Anterior, MSMPS a anunțat că Republica Moldova va recepționa gratuit prin intermediul COVAX suficiente doze pentru a vaccina 20% din populație. Ulterior, țara noastră ar urma să procure prin intermediul COVAX vaccinuri la un preț preferențial.

Moldova a aderat la COVAX în luna august 2020, prin intermediul scrisorii de intenție, semnată de MSMPS. Iar la data de 7 decembrie a fost expediată solicitarea pentru vaccinul împotriva COVID-19.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: