Maib – o bancă de încredere și prima alegere a clienţilor privind deschiderea depozitelor în lei şi valută străină
Full Article 3 minutes read

Maib – o bancă de încredere și prima alegere a clienţilor privind deschiderea depozitelor în lei şi valută străină

Maib este în continuare prima alegere în banking după deschiderea de depozite, conform datelor prezentate de BNM pentru luna iunie, liderul sectorului bancar din Republica Moldova menţinându-şi întâietatea atât la depozitele atrase în lei, cât şi în valută străină (EUR, USD).

Suma totală a depozitelor în lei deschise de clienţii maib constituia în iunie 15,24 miliarde de lei, comparativ cu 14,94 miliarde lei cu o lună mai devreme. Totodată, banca îşi păstrează poziţia de lider incontestabil inclusiv privind suma depozitelor deschise de clienţi în valută străină, în perioada de referinţă 12,78 miliarde de lei fiind păstrate în valută străină de clienţii maib. Per ansamblu, datele pentru primul semestru al anului curent relevă că maib deține o cotă de 32,7% a depozitelor întregului sector bancar, aceasta însemnând că fiecare al treilea client alege maib dintre cele 11 bănci din țară pentru plasarea depozitelor în condiții de încredere, transparență, siguranță și avantaje competitive.

Maib se clasează pe prima poziție în sectorul bancar inclusiv la indicatori precum:

– cea mai mare sumă de depozite în lei atrase de la persoane fizice (9,65 miliarde de lei);

– cea mai mare sumă de depozite în valută străină atrase de la persoane fizice, constituind echivalentul a 8,19 miliarde de lei.

Totodată, cota depozitelor deschise în luna iunie a.c. online, direct din aplicația mobilă maibank, a atins 45,5%, ponderea clienților care aleg soluțiile digitale pentru deschiderea de depozite fiind în continuă creștere. Astfel, doar în luna iunie 3447 de clienți au ales să-și deschidă un cont de depozit direct din aplicaţia mobilă maibank, fără a vizita o sucursală maib, iar de la începutul anului 11 057 depozite au fost deschise online.

Aliona Stratan, Prim-vicepreşedintă maib:

„Le mulţumim clienţilor maib pentru investiţia de încredere şi că au ales liderul sectorului bancar din Republica Moldova pentru plasarea depozitelor. Vreau să îi asigur că lucrăm zi de zi pentru creşterea economiilor plasate la maib şi dezvoltăm proiecte care să susţină clienţii şi economia în această perioadă marcată de contextul geopolitic. Avem alături parteneri şi acţionari de încredere, cum este Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, împreună sprijinind economia şi aducând bankingul la nivelul următor”.

Conform studiilor recente ale agențiilor de cercetări independente, maib este banca care se bucură de cea mai înaltă încredere în rândul respondenților.

Maib este cea mai mare bancă din Moldova, cu o cotă de 32,7% a depozitelor întregului sistem bancar la sfârșitul trimestrului II al anului 2022. Banca este una sistemică și deservește aproape 30% din populația țării. 

Din 2018, cel mai mare acționar al maib este un consorțiu, care include Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Invalda INVL, un grup lider de gestionare a activelor din Țările Baltice și Horizon Capital, un fond privat de investiții axat pe piețele emergente din Europa.

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: