Majoritatea parlamentară a refuzat să examineze Declarația Blocului ACUM, privind comemorarea victimelor conflictului din 1992. Cum explică Filip
Full Article 3 minutes read

Majoritatea parlamentară a refuzat să examineze Declarația Blocului ACUM, privind comemorarea victimelor conflictului din 1992. Cum explică Filip

Majoritatea deputaților a respins joi, 27 februarie, adoptarea unei declarații privind cu privire la comemorarea victimelor conflictului armat din 1992, propusă de reprezentanții blocului ACUM. Într-un briefing de presă, președintele fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, a calificat deicizia colegilor drept „regretabilă”. De cealaltă parte, deputatul democrat, Pavel Filip, acuză Blocul ACUM că ar face „show” și „PR”. 

Proiectul declarației, citit ulterior în cadrul unui briefing de presă, menționează că nu s-au înregistrat progrese în retragerea muniției militare ruse din stânga Nistrului, demilitarizarea regiunii și în procesul de reintegrare a Republicii Moldova.

De asemenea, se menționează că regimul de la Tiraspol încalcă acordul de pace din iulie 1992, inclusiv prin limitarea liberei circulații a cetățenilor. Prin proiectul declarației, autorii cer retragerea necondiționată a trupelor militare și muniției din regiune, înlocuirea misiunii de pacificare cu una civilă, sub mandat internațional, demilitarizarea regiunii.

Într-un briefing de presă, președintele fracțiunii PAS, Igor Grosu, a declarat că decizia majorității parlamentare de a nu susține declarația reprezintă „o disconsiderare” față de victimele conflictului armat din 1992.

„Este un gest regretabil și o disconsiderare a acelor jertfe, ale acelor contribuții din partea cetățenilor noștri care au luptat la Nistru”, a precizat Igor Grosu.

De cealaltă parte, președintele Partidului Democrat, deputatul Pavel Filip, a explicat în cadrul unui briefing de presă de ce formațiunea pe care o reprezintă nu a susținut declarația propusă spre adoptare de Blocul ACUM.

„Aparent este un proiect absolut inofesiv, mai ales că vine în ajun de 2 martie. Dar colegii de la ACUM nu se pricep nici la fapte, nici la vorbe. Declarația e scrisă stângaci, fără logică și nu e clar scopul acesteia. Am propus să o redactăm puțin și chiar am început să o facem. Fără a aștepta definitivarea documentului, ei insistă să fie inclusă pe ordinea de zi a ședinței parlamentului. Pe ei îi interesează numai show-ul. Care este graba? Deputații blocului ACUM nu dau doi bani pe veterani sau pe conflictul de la Nistru, dar îi interesează numai PR-ul și show-ul”, a declarat Filip.

Amintim că la 2 martie se vor împlini 28 de ani de la începutul conflictului armat de la Nistru, care a durat patru luni. Acordul de încetare a focului a fost semnat pe 21 iulie 1992.

Pentru mai multe știri abonați-vă la pagina noastră de Facebook

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: