Marea Britanie liberalizează toate taxele vamale aplicate la importul produselor agricole din Moldova. Alaiba: „Un pas îndrăzneț”
Full Article 2 minutes read

Marea Britanie liberalizează toate taxele vamale aplicate la importul produselor agricole din Moldova. Alaiba: „Un pas îndrăzneț”

Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord liberalizează temporar, în mod unilateral, toate taxele vamale aplicate la importul produselor agricole originare din Republica Moldova. Un Acord în acest sens a fost semnat, pe 25 mai, la Chișinău. Actualmente, cotele sunt stabilite la roșii, usturoi, struguri de masă, mere, cireșe, prune și suc de struguri.

Autoritățile de la Chișinău susțin că semnarea Acordului va consolida și mai mult relațiile economice dintre cele două țări, cu noi oportunități de afaceri și investiții.

„Acordul unilateral de liberalizare a comerțului este un pas îndrăzneț, demonstrând angajamentul neclintit față de comerțul liber și echitabil. Prin eliminarea barierelor comerciale, nu numai că sporim oportunitățile economice pentru afacerile noastre, ci și împuternicim consumatorii și promovăm inovația. Exportatorii moldoveni vor avea oportunitatea de a se extinde pe piața britanică, deschizând astfel perspective promițătoare”, a scris ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, pe pagina sa de Facebook.

Modificările la acord prevăd eliminarea unilaterală și temporară (pentru o perioadă inițială de 12 luni) a contingentelor tarifare la importul produsele agricole originare din Republica Moldova, pe piața britanică, dar și eliminarea temporară a prețurilor de intrare la produsele agricole indicate în acord.

La moment, cadrul juridic bilateral între Republica Moldova şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord cuprinde circa 15 acorduri de ordin economic. Pe parcursul anului 2022, Marea Britanie s-a clasat pe locul 19 printre partenerii comerciali ai Republicii Moldova la nivel mondial, cu o pondere de 0.98% din valoarea comerțului total.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: