Mașina – scumpă, poluantă și periculoasă? Activiștii civici au demonstrat câte biciclete încap în locul unui autoturism (VIDEO)
Full Article 2 minutes read

Mașina – scumpă, poluantă și periculoasă? Activiștii civici au demonstrat câte biciclete încap în locul unui autoturism (VIDEO)

Grupul de lucru pentru Transport Alternativ, o inițiativă civică ce promovează dezvoltarea culturii și infrastructurii de biciclete și transport public, a realizat un spot video prin care își propune să atragă atenția asupra distribuției spațiale și a dezavantajelor utilizării transportului auto privat pentru călătoriile pe distanțe scurte în oraș. Pe un singur loc de parcare pentru o mașină încap 22 de biciclete.

„Automobilul privat ocupă mult spațiu în oraș, deși în medie staționează 95% din timp și transportă doar 1,59 pasageri per călătorie. Asta îl face să fie unul dintre cele mai ineficiente mijloace de transport. Pe lângă asta, este foarte costisitor, și poluant, iar din cauza vitezei excesive, chiar și periculos”, susțin autorii inițiativei.

Grupul de lucru pentru Transport Alternativ a realizat un clip video în care se vede la modul practic ce avantaje oferă deplasarea cu bicicletele.

 „Nu încercăm să spunem că transportul alternativ este soluția pentru oricine și oricând, dar credem că există un procent considerabil al populației orașului Chișinău care ar putea să treacă la transportul public și alternativ dacă autoritățile ar face din asta o prioritate și nivelul de confort al acestora ar crește considerabil în timpul cel mai apropiat”, au adăugat autorii.

Potrivit datelor statistice publicate de Grupul de lucru pentru Transport Alternativ, în Chișinău sunt 150 parcări amenajate pentru biciclete. Totuși, doar două dintre acestea corespund necesităților. Pentru anul 2021, Primăria mun. Chișinău a alocat 4 mln de lei pentru dezvoltarea transportului altrnativ.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: