Mașinile cu numere transnistrene vor putea tranzita și ieși din Ucraina. Când va fi posibil?
Full Article 2 minutes read

Mașinile cu numere transnistrene vor putea tranzita și ieși din Ucraina. Când va fi posibil?

Unitățile de transport cu plăcuțe de înmatriculare din regiunea transnistreană de format neautorizat, aflate în state terțe pot tranzita teritoriul Ucrainei în perioada 24 ianuarie – 24 februarie 2022. Despre acesta a anunțat Biroul politici de Reintegrare, pe 18 ianuarie. Conform sursei citate, se permite și ieșirea acestora din Ucraina în direcția Republica Moldova în perioada 24 ianuarie – 01 aprilie 2022.

Autoritățile moldovenești au fost informate despre această decizie prin canalul de comunicare stabilit, oficiul reprezentantului politic de la Tiraspol și actorii formatului de negocieri ,,5+2”.

„Subliniem că mecanismul pus în aplicare începând cu data de 01 septembrie 2021 rămâne în vigoare și, respectiv, participarea în traficul rutier internațional și trecerea peste frontiera de stat moldo-ucraineană va fi permisă doar mijloacelor de transport înregistrate conform dispozițiilor generale ale legislației Republicii Moldova și cu respectarea cerințelor Convenției de la Viena asupra circulației rutiere din 08 noiembrie 1968”, precizează Biroul politici de reintegrare.

Amintim că, din luna septembrie 2021, autoritățile ucrainene nu permit accesul pe teritoriul țării a mijloacelor de transport cu plăci de înmatriculare transnistrene. Pentru intrarea în Ucraina este nevoie ca autoturismele să dețină numere de înmatriculare neutre, care pot fi obținute la punctele de înregistrare din Tiraspol sau Râbnița.

Tiraspolul a anunțat că, din 29 decembrie, sistează temporar activitatea punctelor de eliberare a plăcuțelor neutre de înmatriculare. Se întâmplă după ce, la 22 decembrie, organele vamale ale Republicii Moldova au reținut în cadrul controlului în postul vamal Căușeni un lot de plăcuțe de înmatriculare neutre și, adițional, un alt lot de plăcuțe de înmatriculare cu simbolică transnistreană nerecunoscută.

Acestea au fost importate pe teritoriul țării de către o companie din regiunea transnistreană și care sunt transportate cu aceeași unitate de transport.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: