Maxian cheamă deputații să acționeze conform legii: „Se produc acțiuni de stopare și verificare a actelor de identitate”
Full Article 3 minutes read

Maxian cheamă deputații să acționeze conform legii: „Se produc acțiuni de stopare și verificare a actelor de identitate”

În atenția poliției au ajuns 15 cazuri de încălcări în timpul procesului electoral, care s-au produs de la ora 7:00 până la 11:00. Declarația a fost făcută de către șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției (IGP) Marin Maxian, într-un briefing de presă care s-a desfășurat la 11:30. Acesta a menționat că situația din localitatea Varnița rămâne tensionată, iar faptul că anumite persoane, inclusiv deputați, ar opri mijloacele de transport pentru verificarea actelor este ilegală.

Polițiștii au înregistrat 5 cazuri de blocare a traseelor spre secțiile de votare: Florești, Dubăsari, Rezina, Bender.

În privința cazului din Varnița, unde un bărbat a folosit gaz lacrimogen, poliția a inițiat un proces penal.

„Poliția examinează cazul prin prisma procesului penal. Vreau să fac o corectare: unul dintre posturile de televiziune a difuzat informația că poliția a utilizat gaze lacrimogene. Este greșit și vă rog să vă informați din surse demne de încredere”, a declarat Marin Maxian.

De asemenea, la Bender, s-a înregistrat un caz de blocare al accesului alegătorilor la secțiile de votare, însă după intervenția oamenilor legii, calea a fost deblocată. Iar la Călărași și Chișinău au fost înregistrate două cazuri de fotografiere a buletinelor de votare și un caz de bănuială a coruperii alegătorilor, fapt care nu s-a adeverit, în raionul Rîșcani.

Forțele de ordine au depistat și 5 cazuri de transportare organizată a alegătorilor către secțiile de votare. De către poliție și ANTA au fost ridicate plăcile de înmatriculare și nu s-a permis trecerea persoanelor.

De asemenea, șeful adjunct al IGP a ținut să precizeze că informația difuzată de un post de televiziune, precum că poliția a permis unui microbuz să se deplaseze cu un număr mai mare de opt persoane nu corespunde adevărului:

„Este vorba despre un microbuz care transporta copii la un meci de fotbal spre Anenii Noi și nu are nicio legătură cu procesul electoral. Vă rog să informați obiectiv”, a precizat Maxian.

În atenția poliției este și un caz de agitație electorală în Sângerei.

„În prezent, situația este tensionată și la Varnița, unde un grup de cetățeni, cu implicarea deputaților din parlament, au recurs la acțiuni de blocare de trasee cu unități de transport și fizic, cu prezența persoanelor. Se produc acțiuni de stopare și verificare a actelor de identitate și conducere a mijloacelor de transport: este vorba despre rutierele de pe ruta 7 care nu cad sub incidența deciziei de interzicere”, a precizat Maxian.

Oficialul a subliniat că, în afară, de poliție, nimeni nu are dreptul de a opri și a documenta mijloacele de transport.

„Solicit ca persoanele, inclusiv deputații din parlament, să acționeze în conformitate cu legislația. Poliția este la fața locului și de comun cu polițiștii se pot efectua verificări. Nu este exclus că informațiile sunt transmise eronat, în așa fel ca să destabilizeze situația”, a adăugat șeful adjunct al IGP.

Șeful adjunct al IGP a cerut tuturor alegătorilor să informeze poliția despre toate cazurile suspecte sau care ar putea constitui încălcări ale legislației electorale.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: