Mesajul vicepremierului Nicu Popescu prilejuit de Ziua comemorării victimelor Holocaustului
Full Article 2 minutes read

Mesajul vicepremierului Nicu Popescu prilejuit de Ziua comemorării victimelor Holocaustului

Deși au trecut 77 de ani după Holocaust – acest episod tragic al istoriei, Republica Moldova împreună cu comunitatea internațională păstrează vie memoria victimelor acelui cataclism. Despre aceasta a scris într-o postare pe facebook, vicepremierul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu.

Șeful Diplomației moldovenești consideră că „cultivarea memoriei Holocaustului ca și a memoriei tuturor victimelor regimurilor totalitare este o datorie a societăților democratice”.

„Astăzi, toată compasiunea noastră se îndreaptă către supraviețuitorii acestei oribile crime împotriva umanității, către urmașii și rudele acestora. Responsabilitatea noastră morală, a tuturor, este de educare a societății în spiritul valorilor umaniste, a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, a toleranței și nediscriminării, combaterii antisemitismului şi altor forme de xenofobie”, a scris Popescu.

Potrivit oficialului, în ultimii 7 ani, Republica Moldova a avansat „substantial” pe dimensiunea educației, cercetării şi comemorării Holocaustului.

„Angajamentul nostru s-a manifestat prin adoptarea documentelor de politici clare, luând forma planurilor secvențiale de acțiuni privind promovarea memoriei Holocaustului și a culturii toleranței în vederea combaterii rasismului, antisemitismului, xenofobiei și altor forme de intoleranță. În acest sens, au fost atinse rezultate concrete pe dimensiunea educației, cercetării istorice și consolidării cadrului legal intern”, a menționat Nicu Popescu.

Totodată, ministrul a accentuat că țara noastră a fost printre primele state care au acceptat la nivel oficial, prin hotărârea de Guvern din 19 ianuarie 2019, definiția de lucru privind antisemitismul adoptată de către Alianța Internațională pentru Memoria Holocaustului.

Holocaustul este un termen utilizat pentru a descrie uciderea a circa 6 milioane de evrei de toate vârstele, majoritatea din Europa,  în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ca parte din „soluția finală a problemei evreiești”. Programul de exterminare a evreilor a fost plănuit și executat de regimul național-fascist din Germania, condus de Adolf Hitler. Printre victime au fost și 1,5 milioane de copii.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: