„Mi-a pus capul pe umăr, izbucnind în plâns” O tânără din Ucraina, împreună cu fiica sa de cinci luni, a petrecut 10 ore în Aeroportul Chișinău
Full Article 3 minutes read

„Mi-a pus capul pe umăr, izbucnind în plâns” O tânără din Ucraina, împreună cu fiica sa de cinci luni, a petrecut 10 ore în Aeroportul Chișinău

Poeta basarabeană Anda Vahnovan a relatat pe pagina sa de Facebook o situație emoționantă în care s-a pomenit o mamă de 23 de ani originară din Ucraina și fiica sa de doar cinci luni. Tânăra a fost nevoită să petreacă două zile pe drum, singură împreună cu bebelușul său, dintre care 10 ore în Aeroportul Chișinău.

Pare că nu există nimic mai stresant decât două zboruri anulate de Air Moldova, în două zile consecutive, fără anunț în prealabil sau explicații. Dar există. Două copile din aeroportul din Chișinău – Valeria și Sofia- mamă și fiică. Una cu cealaltă în brațe (și un gentoi imens în spate), scuturând-o frenetic, cu o privire ștearsă, blocată într-un punct. Fetița de cinci luni adormise de ceva vreme, dar mama o tot legăna, fără să se oprească. Asta mi-a atras atenția. Am întrebat-o dacă e stresată de ceva anume și mi-a pus capul pe umăr, izbucnind în plâns”, a relatat poeta.

Din spusele tinerei mămici, aceasta a petrecut 3 ore pe drum până la Kiev, iar apoi 17 ore în tren până la Chișinău. Ajunsă în aeroport, a fost nevoită să aștepte 10 ore, urmând să zboare la Istanbul, apoi la Alma-Ata, acolo unde o așteptau părinții.

„Nu cred că pot face un calcul al orelor de somn al acestei mame (nu avea cărucior, ci doar ham), al pauzelor în care a lăsat copilul jos din brațe. Cred că era într-un soi de transă, pentru că epuizarea o robotizase. A mâncat în avion un pic, dar era încă stresată să nu reușească la ultima escală. La poarta E3 din aeroportul din Istanbul am alergat cât am putut, cu gentăloiul și fetița adormită buștean. Se închidea deja, dar a reușit. A izbucnit într-un plâns eliberator, din ăla care trădează intensitatea fricii ținută în frâu din disperare. Ești eroina mea, i-am zis. Gata! Relaxează-te! Ești bravo! Să vă păzească Dumnezeu de rele! Câti ani ai, totuși, Valeria, am întrebat-o. 23 am împlinit, mi-a zis și m-a cuprins strâns la despărțire. Tatăl Sofiei a rămas în Kiev. Copilele fugare ale războiului”, a mai relatat Anda Vahnovan.

Potrivit datelor Poliției de Frontieră, în perioada 24 februarie 2022 – 22 februarie 2023 au intrat în Republica Moldova – 937 568 cetățeni ai Ucrainei. Din total – 833 557 ucraineni au ieșit din Republica Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: