„Microfon într-un loc” și bătaia de Bobotează. Prin ce s-a remarcat următorul deputat PSRM, Grigorii Uzun?
Full Article 3 minutes read

„Microfon într-un loc” și bătaia de Bobotează. Prin ce s-a remarcat următorul deputat PSRM, Grigorii Uzun?

Dacă deputatul socialist Vladimir Golovatiuc va prelua funcția de ambasador al Republicii Moldova în Rusia, fotoliul său de parlamentar ar putea fi ocupat de către Grigorii Uzun, deputat al Adunării naționale a Găgăuziei. NM relatează cu ce s-a făcut remarcat acesta în spațiul public.

Comisia parlamentară politică externă și integrare europeană a avizat pozitiv inițiativa de numire în funcția de ambasador al Republicii Moldova în Rusia a deputatului Vladimir Golovatiuc. Atunci când Federația Rusă va aproba candidatura, fotoliul său de deputat ar urma să fie preluat de către Grigorii Uzun.

Grigorii Uzun are 34 de ani și este originar din Vulcănești. La sfârșitul anilor 90, împreună cu familia sa s-a mutat cu traiul în Rusia, însă peste 4 ani s-a întors în Moldova. În 2017 a fost ales deputat în cadrul Adunării populare a Găgăuziei, din partea Partidului Socialiștilor.

Familia lui Uzun a avut o afacere, în Rusia, în domeniul transportului. În declarația de venit depusă în 2018, Grigorii Uzun a indicat că, în perioada 2017-2018, a obținut în urma activității sale din Rusia circa $630 de mii. Acesta deține șase mijloace de transport „Kamaz”, precum și o Tayota Hilux și o Tayota Land-Cruiser.

Uzun s-a remarcat anul trecut, în urma unui scandal care s-a produs în timpul scufundării tradiționale de Bobotează de la Vulcănești. Primarul de Vulcănești Victor Petrioglu a relatat că, după scunfundări, Grigorii Uzun a consumat alcool pe malul iazului împreună cu niște amici. În apropiere, se odihnea un alt grup de localnici. După ce muzicanții care au fost invitați de către Uzun au fost ospătați cu băuturi spirtoase de către ceilalți petrecăreți, între cele două grupuri ar fi izbucnit un conflict. Potrivit primarului de Vulcănești, Grigorii Uzun, împreună cu 7 persoane, a bătut trei persoane din grupul din apropiere.

Pe de altă parte, reprezentanții PSRM afirmau atunci că Uzun a sărit în apărarea unui locuitor din Vulcănești, care ar fi fost agresat de către „principalul suspect într-un dosar de omor la comandă”. Mai mult, potrivit socialiștilor, inițiatorul conflictului ar fi urcat în stare de ebrietate într-o mașină și a început să lovească oamenii care se aflau pe malul iazului.

Presa din Găgăuzia a scris în repetate rânduri despre scandalurile în care a fost implicat Uzun. Astfel, în mai 2020, în timpul unui conflict din cauza companiei teleradio din Găgăuzia, Grigorii Uzun a amenințat speakerul organului legislativ local că „îi va băga microfonul într-un loc”, iar în toamna anului trecut, Petrioglu și Uzun s-au acuzat reciproc că ar fi incendiat gunoiștea din Vulcănești.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: