Miere certificată eco produsă în Moldova – afacerea dulce a lui Valeriu Ceancansciuc din Criva
Full Article 4 minutes read

Miere certificată eco produsă în Moldova – afacerea dulce a lui Valeriu Ceancansciuc din Criva

Acum aproape un deceniu, primii stupi de albine și-au făcut apariția în gospodăria lui Valeriu Ceancansciuc. De atunci, numărul acestora a crescut considerabil, concomitent crescând și dorința apicultorului de a dezvolta o afacere din hobby-ul pe care îl avea, informează agrobiznes.md.

„Cine a încercat cel puțin o dată să lucreze în stupină, nu se mai desparte de albine niciodată”, ne-a spus Valeriu Ceancansciuc.

Abia după 4 ani acesta a decis să dezvolte o stupină „în toată legea”, cumpărând pentru aceasta 60 de stupi.

„Inițial, citeam foarte multă informație, participam la toate conferințele care se organizau. Îmi doream să dezvolt o afacere corectă. Îmi place mult agricultura, iar albinele s-au dovedit a fi acel domeniu în care mă regăsesc. Pe lângă stupină, mai avem 11 hectare de livadă de nuc și încercăm să realizăm munca necesară în doi – eu și soția. Acum, avem deja circa 200 de stupi”, a menționat pentru Agrobiznes Valeriu Сeancansciuc.

Miere certificată eco produsă în Moldova – afacerea dulce a lui Valeriu Ceancansciuc din Criva

Cerințele pieței, un preț mai bun de comercializare al mierii, dar și dorința de a oferi mai multă încredere consumatorilor, l-au făcut să devină unul dintre primii apicultori din Moldova ce produce miere certificată ecologic.

„Un apicultor adevărat oricum încearcă să ofere albinelor hrană cât mai bună și să le protejeze de pericole, iar consumatorilor să livreze un produs de calitate superioară. Astfel, certificarea eco ar fi o confirmare a faptului că ceea ce facem este corect. În plus, certificarea ne oferă posibilitatea de a comercializa mierea cu circa 15-20% mai scump. Deci, este o investiție care merită a fi făcută”.

Miere certificată eco produsă în Moldova – afacerea dulce a lui Valeriu Ceancansciuc din Criva

Colaborează cu alte întreprinderi apicole din țară, împreună cu care, de altfel, a și obținut certificarea ecologică.

„Producând doar circa 4-5 tone de miere pe an, nu putem să asigurăm volumele necesare pentru export. Astfel, colaborăm cu alte companii specializate. Mă bucur mult că am reușit să obținem certificarea, de fapt, tot o întreprindere apicolă mi-a propus acest lucru. Acum suntem mai mulți, înseamnă că și mai puternici pentru a găsi cumpărători sau soluționa unele probleme”.

Mierea eco ar putea fi găsită și în magazinele din țară, însă, potrivit apicultorului, foarte puțini consumatori apreciază produsul. Astfel, acesta a fost nevoit să se orienteze spre export.

„Ar fi minunat dacă am vinde mierea pe piața locală. Însă, spre regret, foarte puțini consumă acest produs, chiar dacă are foarte multe beneficii pentru sănătate. De aceea, mierea produsă de noi ajunge pe piețele din România, Germania sau Franța. Totuși, noi sperăm că preferințele consumatorilor locali se vor schimba, iar mierea va fi unul dintre produsele pe care aceștia le consumă cel puțin o dată la câteva zile”.

Pentru a obține certificarea eco sunt necesare respectarea anumitor cerințe, iar una dintre cele mai importante este locul de amplasare al stupinei, care trebuie să fie la distanță mare de poluanți. Deci, câmpurile intensiv tratate cu substanțe chimice, uzinele sau fabricile constituie potențiale pericole.

„Stupina este amplasată în lunca râului Prut, unde nu sunt surse de poluare. Totodată, pentru o calitate superioară a mierii – stupii sunt produși din lemn, vopsiți cu vopsea eco, ramele au doar sârmă de inox, iar ceara pe care o utilizăm trebuie să fie din producție proprie. Totodată, și tratamentele necesare sunt realizate cu multă grijă. Inițial, ne-a fost greu, am schimbat o parte din stupi, am procurat rame noi. Am beneficiat și de un grant în cadrul Proiectului USAID/APM, datorită căruia am putut schimba 80 de stupi. Pentru a avea ceară proprie suficientă, am acumulat-o timp de doi ani, apoi am făcut fagurii. Însă te obișnuiești și apicultura eco devine un mod de viață”.

Planurile de viitor, evident, țin de dezvoltarea afacerii eco în apicultură. Însă, pentru aceasta tânărul trebuie să identifice o localitate unde nu există pericol de poluare.

Miere certificată eco produsă în Moldova – afacerea dulce a lui Valeriu Ceancansciuc din Criva

„În ceea ce privește culesul pastoral, este puțin mai anevoios. Trebuie să solicităm acte de la producători, pentru a confirma faptul că nu utilizează substanțe chimice, semințe modificate genetic și altele. Suntem, probabil, norocoși, deoarece avem în regiune un fermier certificat eco cu care colaborăm. Ar fi minunat dacă am avea mai mulți agricultori ce produc cu grijă față de natură, astfel și albine am avea mai multe, însă cred că și conștientizarea acestui fapt va avea loc în viitorul apropiat”.

Spre finalul discuției, Valeriu Ceancansciuc a adăugat:

„Eu cred că nu există ceva mai minunat decât atunci când știi, că ceea ce faci constituie echilibrul perfect dintre natură, oameni și sănătate”.

agrobiznes.md

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: