Miliarde de dolari sunt în joc. Detalii despre dosarul de șantaj în care este vizat Anatolie Stati, iar Ion Sturza figurează drept martor
Full Article 4 minutes read

Miliarde de dolari sunt în joc. Detalii despre dosarul de șantaj în care este vizat Anatolie Stati, iar Ion Sturza figurează drept martor

Anatolie Stati continuă lupta în instanțe pentru a recupera de la Kazahstan prejudicii de sute de milioane și chiar de miliarde de dolari și atrage în acest război noi persoane. El a inițiat în Moldova o nouă cerere civilă într-un dosar penal instrumentat de PCCOCS, din septembrie 2021. Noua pretenție a fost dezvăluită de Stati în cererea în litigiu depusă în iulie 2022, la tribunalul federal din New York, scrie mold-street.com cu referire la portalul specializat Law360. Pe lângă Voronin și Nazarbayev, Stati îl vizează pe Oleg Reidman, unul dintre liderii Partidului Comuniștilor, pe fostul premier kazah Karim Massimov, precum și pe alți politicieni și lideri de afaceri. 

Potrivit sursei, Anatolie Stati cere despăgubiri de aproximativ 6,8 miliarde de dolari, plus 36 de milioane de euro și 10 milioane de dolari daune morale.

Acestea sunt solicitate sub acuzația de șantaj și abuz din partea autorităților, susținând că exproprierea din 2010, a activelor din Kazahstan a fost rezultatul șantajului și calomniei din partea foștilor lideri ai celor două state postsovietice, comunică sursa cu referire la portalul specializat Law360.

Informația despre noua pretenție a fost dezvăluită de Anatolie Stati în cererea în litigiu depusă la finele lunii iulie 2022, la tribunalul federal din New York.

Acesta solicită permisiunea „de a cita The Clearing House Payments Company LLC – care deține și operează infrastructura principală a sistemului de plăți în SUA – pentru informații cu privire la presupusele acte de mituire pe care el susține că au dus în cele din urmă la confiscarea operațiunilor sale petroliere din Kazahstan în urmă cu mai bine de un deceniu”.

Stati spune că are nevoie de informații pentru a-și susține pretențiile în litigiul moldovenesc, în care acuză mai multe persoane de șantaj și abuz de autoritate.

Potrivit Law360, omul de afaceri susține în special că fostul președinte al Republicii Moldova Vladimir Voronin a făcut comunicări necorespunzătoare și calomnioase către fostul președinte al Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev, care au fost folosite ca pretext pentru o serie de acțiuni guvernamentale „abuzive” împotriva lui și a fiului său Gabriel în Kazahstan.

Potrivit sursei, Anatolie Stati declară că persoane de rang înalt din Kazahstan l-au amenințat că îi vor expropria activele dacă nu accepta să cedeze jumătate din afacerile sale petroliere acolo. Când a refuzat, Kazahstanul a luat confiscat oricum acele bunuri.

Stati a declarat tribunalului din New York că plățile pentru care solicită informații de la Clearing House Payments Co. „s-ar putea să fi fost făcute ca mită pentru a-i determina pe actorii implicați să ajute la exproprierea ilegală” a bunurilor sale din Kazahstan.

Pe lângă Voronin și Nazarbayev, Stati îl vizează pe Oleg Reidman, unul dintre liderii Partidului Comuniștilor din Moldova, pe fostul premier kazah Karim Massimov, precum și pe alți politicieni și lideri de afaceri din regiune.

Astfel fostul premier, Ion Sturza, a fost deja citat la PCCOCS, în calitate de martor, în acest dosar de presupus șantaj la adresa lui Stati, despre care el susține că a aflat din presă.

NM l-a contactat pe Emil Gaitur, purtătorul de cuvânt al PCCOCS pentru un comentariu. La momentul publicării materialului, nu am primit un răspuns.

De menționat că fostul prim-ministru a precizat pentru NM că nu a primit citația și nu știe despre ce dosar este vorba.

„Eu nu locuiesc de mulți ani în Moldova. Nu am văzut citația și nici nu cunosc nimic despre ce fel de șantaj este vorba. Evident că, dacă voi fi citat, voi răspunde demersului procurorilor”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: