Ministerul Agriculturii: În 2021, recolta de struguri din Republica Moldova va fi cu 15% mai mare decât anul trecut
Full Article 2 minutes read

Ministerul Agriculturii: În 2021, recolta de struguri din Republica Moldova va fi cu 15% mai mare decât anul trecut

În 2021, recolta de struguri din Republica Moldova va fi cu 15% mai mare decât anul trecut și va constitui circa 6-9 tone de struguri la hectar, informează Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Conform prognozelor specialiștilor, recoltarea strugurilor pentru vin va începe la mijlocul decadei a doua a lunii septembrie.

Conform datelor oferite de direcțiile raionale agricole, în anul 2021, oferta de struguri pentru procesare se estimează la peste 200 de mii de tone (în anul 2020 au fost procesate 160 de mii de tone).

Specialiștii au menționat că recolta globală de struguri în anul curent va fi mai mare comparativ cu anul trecut. Totuși roada se estimează a fi cu peste 20% mai joasă față de media pe ultimii cinci ani, din cauza secetei severe din anul 2020, a înghețurilor târzii din primăvara anului 2021, precum și din cauza ploilor abundente.

Totodată, sursa citată notează că în anul 2021, cheltuielile de îngrijire a plantațiilor viticole s-au majorat, urmare a efectuării unor lucrări suplimentare de tratare chimică a viței de vie împotriva bolilor/dăunătorilor, a efectuării lucrărilor în verde, precum și urmare a creșterii prețurilor la inputuri (combustibil, pesticide, fertilizanți etc.). Prețurile de achiziție vor fi diferențiate în funcție de soi și calitatea strugurilor.

În anul 2020, valoarea totală a exporturilor de produse vitivinicole a constituit 13,7 mln. de dolari.

Menționăm că Republica Moldova exportă produse vitivinicole în 63 de țări. Top 10 țări importatoare de produse vitivinicole din Republica Moldova sunt: România, Federația Rusă, Polonia, Belarus, China, Georgia, Cehia, Ucraina, Germania, Kazahstan.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: