Ministerul Apărării: Moldova are un canal de comunicare deschis cu militarii ruși
Full Article 2 minutes read

Ministerul Apărării: Moldova are un canal de comunicare deschis cu militarii ruși

Ministerul Apărării de la Chișinău dispune de „un canal de comunicare deschis” cu reprezentanții armatei Ruse. Declarația a fost făcută de către secretarul de stat al Ministerului Apărării Valeriu Mija, într-un interviu pentru NM. Potrivit oficialului, dialogul este important pentru evitarea provocărilor și interpretărilor eronate ale acțiunilor părților. Mija susține că Rusia a fost informată despre poziția Moldovei cu privire la soluționarea exclusiv pe cale pașnică a diferendului transnistrean.

Întrebat dacă Ministerul Apărării se pregătește pentru potențiale acțiuni militare și păstrează legătura cu autoritățile de facto de la Tiraspol, Mija a subliniat importanța dialogului și a comunicării neîntrerupte dintre părți.

În ceea ce privește Ucraina: monitorizăm cu atenție zona intereselor noastre, evoluția situației din Odesa. Este un sector de frontieră foarte important pentru Moldova. De asemenea, menținem dialogul cu partenerii. Avem un canal deschis de comunicare și cu reprezentanții militari ai Federației Ruse. Se duc discuții pentru a evita provocările și situații, când cineva interpretează greșit.

Vrem să evităm dilemele cu privire la securitate, situațiile paradoxale în care măsurile de asigurare a securității naționale a unui stat sunt percepute drept pericol în adresa securității. Atunci când interpretarea uneia dintre părți devine speculativă, atunci încep concluziile greșite”, a mai spus Mija.

Oficialul a precizat că, atât pe linia MAEIE, cât și pe cea a Ministerului Apărării, conducerea țării a declarat că soluționarea conflictului transnistrean poate fi realizată exclusiv pe cale diplomatică.

Și partea rusă în ultimele două-trei luni a acceptat poziția noastră și a confirmat-o de câteva ori. De asemenea, avem un canal de comunicare prin intermediul CUC (Comisia Unificată de Control – NM), prin care reprezentanții comunică și colaborează”, a mai spus reprezentantul Ministerului Apărării.

Secretarul de stat al Ministerului Apărării a mai menționat că „partea transnistreană, precum și cea rusă și ucraineană tratează cu înțelegere ideea de a evita confruntări în zona de securitate”.

Interviul integral cu secretarul de Stat al Ministerului Apărării Valeriu Mija – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: