Ministerul de Externe al Rusiei: Regiunea Mării Baltice se transformă într-o arenă a rivalității militare
Full Article 2 minutes read

Ministerul de Externe al Rusiei: Regiunea Mării Baltice se transformă într-o arenă a rivalității militare

Intrarea Finlandei și a Suediei în Alianța Nord-Atlantică (NATO) este capabilă să transforme regiunea Mării Baltice într-o „arenă a rivalității militare”, a declarat ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Alexander Grushko, scrie Ria Novosti.

„Dacă vom urma logica deciziilor NATO, după finalizarea aderării, NATO va începe să spună că cea mai mare vulnerabilitate este granița ruso-finlandeză, care trebuie „protejată” pe 1.300 de kilometri, așa că trupele trebuie să fie staționate acolo și așa mai departe”, a spus diplomatul.

Potrivit acestuia, astfel de acțiuni ale Alianței vor duce inevitabil la o deteriorare a securității regionale, ceea ce „va complica semnificativ situația din nordul Europei”. Înainte, potrivit lui Grushko, această parte a continentului era cea mai pașnică din punct de vedere militar.

„Extinderea NATO, intrarea Finlandei și a Suediei în NATO, din punctul meu de vedere, este unul dintre cele mai triste episoade din evoluția securității europene”, a adăugat el.

Comentând rezultatele Summitului Alianței de la Madrid, la care Rusia a fost numită „o amenințare directă la adresa blocului militar occidental”, Alexander Grushko a menționat că o astfel de decizie a fost privită la Moscova drept „o cerere de confruntare, de izolare a tuturor fronturilor.”

În mai, Helsinki și Stockholm, pe fondul operațiunii militare ruse din Ucraina, au depus cereri secretarului general NATO, Jens Stoltenberg, pentru a se alătura Organizației. Moscova a declarat, în repetate rânduri, că extinderea în continuare a blocului nu va aduce o mai mare securitate în Europa. Totodată, Vladimir Putin a subliniat că Rusia nu este împotriva intrării acestor țări în organizație, dar dacă infrastructura militară a Alianței va fi dislocată în Finlanda și Suedia, Moscova va fi nevoită să răspundă corespunzător.

Potrivit Reuters, citat de Agerpres, Finlanda şi Suedia vor semna pe 5 iulie protocolul de aderare la NATO, pentru a deveni oficial state membre.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: