Ministerul de Externe rus a relatat în detalii despre ce vor discuta Popescu și Lavrov la Moscova
Full Article 4 minutes read

Ministerul de Externe rus a relatat în detalii despre ce vor discuta Popescu și Lavrov la Moscova

Ministerul de Externe al Federației Ruse a oferit detalii despre vizita ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu, la invitația lui Serghei Lavrov. În cadrul întrevederii, oficialii vor discuta despre relații politice, economice, comerciale, dar și despre situația din regiunea transnistreană. MAEIE-ul de la Chișinău nu a oferit detalii concrete despre subiectele din agenda oficialilor.

Diplomații ruși au remarcat că este prima vizită a ministrului Nicu Popescu la Moscova, în calitate de ministru de Externe, după învestirea în această funcție, în luna august.

„Rusia urmărește cu atenție dezvoltarea politicii interne în Moldova, țară apropiată nouă din punct de vedere istoric și suntem predispuși spre continuarea colaborării bilaterale pe baza principiilor de pragmatism și interes reciproc avantajos. Mizăm pe faptul că Chișinăul va reuși să păstreze echilibrul în relațiile bilaterale cu structurile integraționale euroasiatice și Uniunea Europeană și își va păstra statutul din afara blocului”, se arată în comunicatul de presă al MAE-ului rus.

Ministerul de Externe al Rusiei a mai menționat că vizita lui Nicu Popescu are loc în ajunul celei de-a 20-a aniversări a Tratatului de prietenie şi colaborare între Republica Moldova şi Federația Rusă, semnat în data de 19 noiembrie 2001:

„În pofida faptului că, în ultimii 20 de ani, colaborarea moldo-rusă a suferit modificări semnificative, acest document universal își păstrează însemnătatea și permite în continuare dezvoltarea dialogului bilateral în interesul de a crește bunăstarea și siguranța popoarelor Rusiei și Moldovei”.

Potrivit Moscovei, în cadrul discuțiilor cu Serghei Lavrov, este planificată examinarea unui șir de subiecte de actualitate cu privire la relațiile bilaterale. Se va discuta și despre căile posibile pentru impulsionarea colaborării moldo-ruse în toate domeniile-cheie, precum și dezvoltarea bazei juridice a acesteia, care cuprinde circa 170 de documente.

„O atenție deosebită va fi acordată colaborării celor două instituții responsabile de politica externă a celor două țări. Se planifică semnarea unui nou Plan de consultări interinstituțional pentru anii 2022-2023”, se mai arată în declarație.

De asemenea, MAE-ul rus a menționat că, un alt subiect important care urmează a fi abordat, este problema relațiilor comercial-economice.

„Rusia este predispusă spre refacerea dinamicii pozitive a comerțului bilateral, care în 2020 a scăzut cu 20,3% și a constituit 1,3 mlrd dolari americani (exportul rus s-a redus cu 24,1% până la 954,1 mln dolari, importul din Moldova – cu 22,3% până la 353 mln de dolari americani). Indicii pentru ianuarie-august 2021 inspiră optimism – creșterea volumului comerțului cu 27,8% – până la 1,1 mlrd dolari americani, inclusiv exportul s-a majorat cu 38,7% până la 864,3 mln dolari americani, importul a scăzut doar cu 0,3%, până la 241,2 mln dolari americani”.

Diplomații ruși au mai menționat că vor acorda o mare importanță implementării deciziilor adoptate în cadrul celei de-a XVI-a ședințe a Comisiei interguvernamentale privind colaborarea economică dintre cele două țări, care a avut loc pe 2 octombrie 2020, în regim online.

„Numirea lui Nicu Popescu în funcția de președinte a părții moldovenești deschide posibilitatea pentru reluarea imediată a activității acestui mecanism de maximă importanță pentru colaborare bilatelară în domeniul comercial-economic”.

În afară de asta, este planificat un schimb de păreri pe subiectul acțiunilor celor două țări în cadrul plaformelor internaționale ONU, OSCE, CSI, OCEMN, ș.a. Părțile vor discuta și despre situația din regiunea transnistreană.

„Evident, în centrul atenției va fi situația actuală privind reglementarea transnistreană prin prisma depășirii stagnării în dalogul dintre Chișinău și Tiraspol, impulsionarea activității în format „5+2”, influențarea promovării măsurilor de încredere între cele două maluri ale Nistrului. Mizăm pe faptul că vizita lui Nicu Popescu va contribui la întărirea tendinței atestate în ultimul timp cu privire la înviorarea dialogului ruso-moldovenesc, dezvoltarea relațiilor bilaterale și soluționarea subiectelor de actualitate”, a conchis MAE-ul rus.

Pe 16 noiembrie, MAEIE a publicat programul vizitei la Moscova a ministrului Nicu Popescu. Pe lângă întrevederea cu omologul său rus, Serghei Lavrov, vizita include întâlniri cu șef-adjunct al administrației președintelui Federației Ruse, Dmitri Kozak și președintele comitetului pentru afaceri internaționale al Consiliului Federației, Grigori Karasin.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: