Ministerul Mediului neagă informațiile privind secarea râului Nistrului: „Nivelul apei corespunde normelor”
Full Article 2 minutes read

Ministerul Mediului neagă informațiile privind secarea râului Nistrului: „Nivelul apei corespunde normelor”

Ministerul Mediului a negat informațiile apărute în presă cu privire presupusa secare a fluviului Nistru din cauza Complexului Hidroenergetic (CHE) Nistrean și susține că acestea sunt neîntemeiate din punct de vedere științific. Instituția a precizat că măsurătorile efectuate recent indică o situație normală a regimului hidrologic.

„Nivelul apei corespunde normelor, insulițele sunt un fenomen anual obișnuit, iar tratativele cu Ucraina decurg într-un cadru constructiv (…). Nivelul apei la stația de pompare a apei de la Coșernița se menține stabil mai sus sau egal față de nivelul minim necesar pentru exploatare”, se arată într-un comunicat emis de Ministerul Mediului, pe 20 septembrie.

În comunicat se mai arată că președintele Republicii Moldova și omologul său ucrainean au agreat, în urma întrunirii de la Kiev, să solicite Comisiei Uniunii Europene asistență în acest sens. Deocamdată, acest proces este la etapa de dialog.

De menționat că, un studiu efectuat la inițiativa PNUD Moldova şi elaborat de o echipă de experţi independenţi, arată că Complexul Hidroenergetic Nistrean a schimbat simţitor biodiversitatea râului Nistru, iar efectele negative se resimt cel mai puternic pe un sector de 150 de kilometri în aval de Naslavcea. Potrivit studiului, din cauza hidrocentralei de pe Nistru au dispărut mai multe specii de peşti, a fost distrusă parţial flora şi a crescut nivelul de transparenţă a apei.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: