Ministerul Sănătății confirmă: Fetița de 1 an, care ar fi fost violată de bunic, a primit ajutor medical cu abateri. Nemerenco cere sancționarea medicilor care au tratat copila
Full Article 3 minutes read

Ministerul Sănătății confirmă: Fetița de 1 an, care ar fi fost violată de bunic, a primit ajutor medical cu abateri. Nemerenco cere sancționarea medicilor care au tratat copila

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, cere sancționarea medicilor care ar fi acordat asistență medicală cu abateri fetiței în vârstă de 1 an și 7 luni din Anenii Noi, care ar fi fost violată de bunicul său. Potrivit unui comunicat emis de Ministerul Sănătății, ar fi vizat, inclusiv, și directorul Institutului Mamei și Copilului, Sergiu Gladun. Se întâmplă după comisia instituită de minister, care a evaluat volumul și calitatea asistenței medicale acordate fetiței, a constatat devieri de la protocolul clinic privind managementul clinic al cazurilor de viol.

Mai exact, potrivit ministerului de resort, comisia a concluzionat că reprezentanții Institutului Mamei și Copilului, Spitalului raional Anenii Noi și ai Centrului de Medicină Legală nu au depus eforturi pentru a examina copila în comun.

Ministerul Sănătății anunță că pentru minimizarea impactului psihologic fetița trebuia să fie consultată o singură dată, fără a fi transferată dintr-o instituție în alta și examinată repetat, de diferiți medici. La fel, specialiștii au stabilit că instituțiile medicale nu au completat formularul de consimțământ pentru examinarea medico-legală, dar și fișa de examinare a cazului de viol.

Ministerul atrage atenția că personalul medical al Institutului Mamei și Copilului nu a fost instruit în vederea aplicării corespunzătoare a prevederilor protocolului, aprobat la sfârșitul lunii septembrie 2021, deși a participat la elaborarea acestuia.

Ca urmare a constatărilor comisiei, instituția anunță că ministra Sănătății, Ala Nemerenco, va aplica mustrare aspră directorului Institutului Mamei și Copilului, Sergiu Gladun –  instituție medicală de nivel terțiar, care nu a asigurat implementarea protocolului, fapt care a dus la acordarea serviciilor medicale neconforme.

La fel, ministra a solicitat administrației IMC sancționarea colaboratorilor implicați în acordarea asistenței.

Angajații altor instituții vor fi avertizați pentru abaterile comise. Totodată, în toate cele trei instituții vor fi desfășurate instruiri privind aplicarea protocolului menționat.

Amintim că presupusul caz de viol a avut loc pe 31 iulie curent, la Anenii Noi. Fetița, în vârstă de doar 1 an și 7 luni, ar fi fost violată de propriul bunic, în vârstă de 44 de ani, după ce a fost lăsată, pentru câteva ore, în grija acestuia. Mama copilei, o femeie în vârstă de 24 ani, a fost cea care a sesizat poliția. Ulterior, ministra Ala Nemerenco a declarat că asistența medicală acordată fetiței a fost cu abateri.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: