Ministra Mediului, răspuns pentru activiștii care cer interzicerea arderii anvelopelor
Full Article 2 minutes read

Ministra Mediului, răspuns pentru activiștii care cer interzicerea arderii anvelopelor

Ministerul Mediului a comentat flashmob-ul organizat pe 14 februarie de Partidul Verde Ecologist, în fața Guvernului Republicii Moldova. În timp ce activiștii cer interzicerea incinerării anvelopelor, reprezentanții Ministerului Mediului argumentează că țările dezvoltate folosesc incinerarea deșeurilor ca o soluție alternativă de generare a energiei.

„În Republica Moldova trebuie să existe toate opțiunile de tratare a deșeurilor solide, inclusiv, a anvelopelor, pentru a diminua depozitarea acestora”, a comentat situația ministra mediului, Iuliana Cantaragiu.

Reprezentanții Ministerului Mediului au argumentat că, în Moldova circulă peste 1 mln de automobile, ai căror proprietari sunt nevoiți să schimbe anvelopele o dată în 3-4 ani sau chiar mai des.

Respectiv, cantitatea de deșeuri generată de anvelopele uzate devine enorm de mare. La moment, ele fie se depozitează, fie sunt arse în mod necontrolat de persoane fizice și o cantitate mică de anvelope, de dimensiuni mari, se reciclează. Studiile științifice, dar, și experiența țărilor civilizate arată că depozitarea oricărui tip de deșeu, inclusiv, a anvelopelor este cea mai dăunătoare soluție pentru sănătatea oamenilor și a mediului înconjurător și mult mai gravă decât incinerarea sau coincinerarea”, susține Ministerul Mediului.

Instituția a precizat că coincinerarea deșeurilor este de fapt procesul de transformare a deșeurilor solide în energie. Astfel, pe lângă faptul că se reduce poluarea solului, apelor și aerului, eliminând procesul de depozitare, prin coincinerare se consumă mai puține resurse naturale fosile precum: gaz, cărbune, păcură, ultimele două, generând emisii mai mari în urma procesului de ardere, decât de la coincinerarea anvelopelor, conform datelor științifice.

Ministerul Mediului menționează că, pentru a reduce poluarea apei, solului, aerului, deșeurile trebuie să fie tratate corespunzător fiecărui tip.

Incinerarea deșeurilor înseamnă transformarea lor într-o resursă de energie, fiind o soluție sustenabilă și inteligentă”, au subliniat reprezentanții instituției.

Ministerul Mediului este instituția care elaborează și promovează politici în domeniul protecției mediului. De asemenea, Ministerul Mediului are misiunea de a reglementa și domeniul de gestionare a deșeurilor solide, conform Legii 209/2016.

Amintim că, în dimineața de 14 februarie, Partidul Verde Ecologist din Republica Moldova a organizat un flashmob în fața Guvernului. Reprezentanții formațiunii au solicitat demisia ministrei Mediului, Iuliana Cantaragiu, pe motiv că aceasta nu ar fi „elaborat un plan strategic pentru țara noastră cu privire la mediu”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: